Turizm gelirleri üçüncü çeyrekte 11 milyar doları buldu

Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen turizm sektörü 2021’in üçüncü çeyreğinde toparladı. Bu dönemde yüzde 181 yükselişle 11 milyar doların üzerinde gerçekleşen turizm geliri pandemi döneminde gözlemlenen en yüksek değerini kaydetti.

2021 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 181,8 oranında yükselen turizm geliri pandemi döneminde tepe noktasını buldu. Koronavirüs salgını sebebiyle ülkelerin uyguladığı kısıtlamaların ket vurduğu turizm sektörü, 2020’nin aynı döneminde 4 milyar dolar civarında gelir sağlamıştı.

TÜİK tarafından yapılan bildirime göre 11 milyar dolarlık gelirin yüzde 78’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 22’si is yurt dışında ikamet edip ülkelerini ziyarete gelen vatandaşlardan elde edildi. Aynı dönemde Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı ise yüzde 143 oranında yükselerek 13 milyon 640 bin kişiyi buldu.

11 milyar dolar gelir bırakan ziyaretçilerin harcamalarının yaklaşık 9,63 milyar doları kişisel harcamalardan oluşurken, yaklaşık 2,33 milyar dolar is paket tur organizasyonlarından sağlandı. Ortalama gecelik harcama yabancılar için 74 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşlar için 61 dolar olarak kaydedildi.

TÜRKİYE'DEN YURT DIŞI ZİYARETLERİ DE ARTTI

Ziyaret amaçlarında başı gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler çekerken, akraba ve arkadaş ziyareti ve iş amaçlı ziyaretler onu takip etti. Türkiye’den yurt dışına çıkan ziyaretçilerde ise 11 milyon 457 bin kişi ile yabancılar yüzde 84 oranında sahibi olurken, yurt dışında ikamet eden vatandaşlar kalan yüzde 16’yı meydana getirdi.

Başka ülkeleri ziyaret eden Türkiye vatandaşlarının harcamaları ise 584 milyon 379 bin dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 363,5 artış gösteren bu değerin 572,8 bin dolarını kişisel harcamalar, 11,5 milyon doları ise paket tur harcamaları olarak gerçekleşti.

Turizm gelirleri üçüncü çeyrekte 11 milyar doları buldu ile ilgili etiketler turizm gelirleri istatistik pandemi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.