Tüpraş, açıkladığı stratejik dönüşüm planıyla 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor

Tüpraş, 2050 yılına kadar karbon nötr olmak için hazırladığı stratejik dönüşüm planını duyurdu. Projeye kaynak olması amacıyla şirket tarafından 2035'e kadar 5 milyar dolar, 2050'ye kadar ise toplam 10 milyar dolar fon ayrılacak.

Türkiye'nin fosil yakıt tüketiminin 2030 yılında zirveye ulaşacağını öngören Tüpraş, motorin yakıtların bir ölçüde hidrojen ile ikame edileceği tahminini de göz önüne alarak işleyiş alanlarını genişletme amacıyla biyoyakıt ile hidrojen alanına yatırım yapacak.

Tüpraş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şirketin 2035 yılına kadar olan öngörüleri yer aldı. Ana gelir kaynağının rafinaj yatırımlarından sağlanmaya devam edilmesi beklenirken, şirket bir yandan da enerji dönüşümüne uyum sağlamak için karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyecek.

Rafinaj alanında ürün çeşitliliği sağlamak ve kâr yükseltme amaçlı yapılacak yatırımlarda rafinaj ürünlerinin çoğaltılmasına 2022-2030 döneminde yılda 190 milyon dolar, 2031-2035 yıllarında ise yılda 120 milyon dolar sermaye harcamasının gerçekleşmesi öngörüldü.

Açıklamada ayrıca şirketin biyoyakıt alanında İzmir rafinerisinde faal olan bir birimi yaklaşık 230 milyon dolarlık fon ile biyoyakıt birimine dönüştürecek.

2030 YILINA KADAR PAZARA YEŞİL HİDROJEN SUNULMASI HEDEFLENİYOR

Tüpraş, sıfır karbon emisyonlu elektrik üretimi amacıyla rafinerilere güneş ve rüzgar santralleri kurmayı hedeflerken, rafinerilerdeki üretim süreçlerini de elektrik ile işler duruma getirmeye çalışacak.

Yeşil hidrojen üretimi alanında da 2035 yılına kadar toplam 690 milyon dolar yatırımla yaklaşık 1 gigawatt elektroliz kapasitesine ulaşmayı hedefleyen şirket, ağır ulaşım ve lojistik sektörlerine yeşil hidrojen satışı yapmaya 2030 yılına kadar başlamış olacak.

Tüpraş, açıkladığı stratejik dönüşüm planıyla 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor ile ilgili etiketler tüpraş biyoyakıt yeşil hidrojen
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.