Tunus eski Cumhurbaşkanı: Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi başarısızlığa uğratabiliriz!

Tunus eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı skandal kararların darbe olduğunu belirterek Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimini hatırlattı. Eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, "Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi başarısızlığa uğratabiliriz. Onlar çok daha büyüğünü yendi" dedi. Gelişmeler sonrası darbe karşıtları sokağa dökülürken sosyal medyada Türk halkının 15 Temmuz'da darbeye karşı verdiği mücadeleye ait görüntüler paylaşıldı.

Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Facebook üzerinden Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in kararları sonrası görüntülü mesaj yayınladı. Merzuki yayınladığı videdoda, "Bu gece yaşananlar bir darbe ve anayasa ihlalidir" dedi. 

"Said, yemin ettiği anayasayı çiğnedi ve tüm yetkileri kendisine verdi ve kendisini yürütme organının başı (Başbakan) ve baş yargıç olarak addetti" ifadesini kullanan Merzuki, darbe başarılı olursa ülkenin ekonomi ve sağlık açısından çok daha kötü bir duruma geleceği uyarısında bulundu.

TUNUS'UN EN BÜYÜK PROBLEMİ

Merzuki ayrıca Cumhurbaşkanı Said'i, "Tunus'un en büyük problemi" olarak nitelendirdi.

"BİZ DE TÜRK HALKI GİBİ BU DARBEYİ BAŞARISIZLIĞA UĞRATABİLİRİZ"

Öte yandan Merzuki, Al Arabi kanalına yaptığı açıklamada da Türkiye'de yaşanan darbe girişimine işaret ederek, Türk halkının bu girişimi başarısızlığa uğrattığını hatırlattı.

Merzuki, "Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi başarısızlığa uğratabiliriz. Türk halkı çok daha büyük bir darbe girişimini başarısızlıkla sonuçlandırdı" ifadesini kullandı.

15 TEMMUZ PAYLAŞIMLARI İLE BİRLİK ÇAĞRISI YAPTILAR

Bu gelişmelerin ardından ülke kaosa teslim oldu. Darbe karşıtları sokağa dökülürken, sosyal medyada ise Türk halkının 15 Temmuz'da darbeye karşı verdiği mücadeleye ait görüntüler paylaşıldı. Bu görüntüleri yayınlayan Tunuslular, vatandaşlara darbeye karşı birlik olma çağrısı yapıyor.

CUMHURBAŞKANI SAİD'İN ALDIĞI KARARLAR

Cumhurbaşkanı Said, dün gece geç saatlerde yayınladığı görüntülü mesajında Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini aktaran Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini söylemişti.

MECLİS BAŞKANI GANNUŞİ, KARARLARI DARBE OLARAK NİTELENDİRDİ

Said'in kararlarından sonra Katar merkezli El Cezire televizyonuna bir değerlendirmede bulunan Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı'nın aldığı kararların yasal bir dayanağı olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını belirterek, "Cumhurbaşkanını bu kararları geri almaya çağırıyoruz çünkü bu kararlar halkı karanlığa sürüklüyor" demişti.

Gannuşi, Said'in kararları üzerine, "Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır. Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz" diye konuşmuştu.

Tunus eski Cumhurbaşkanı: Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi başarısızlığa uğratabiliriz! ile ilgili etiketler Tunus Cumhurbaşkanı Darbe

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.