Tuğba Özerk'in hastalığı hipofiz bezi makroadenomu nedir?

Ünlü şarkıcı Tuğba Özerk, yılbaşı gecesinde dengesini kaybederek düştüğü zaman sahneye sarhoş olarak çıktığı iddia edilmişti. Ancak ünlü şarkıcı hipofiz bezi makroadenomu olduğunu açıklayarak rahatsızlığından söz etti.

Yılbaşında sahneye sarhoş çıktığı iddia edilen ünlü şarkıcı Tuğba Özerk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, ''Kimsenin bilmediği bir rahatsızlığım var'' diyerek bir süredir hipofiz bezi makroadenomu tanısı konulan bir hastalıkla mücadele ettiğini duyurdu.

HİPOFİZ BEZİ NEDİR?

Hipofiz bezi, beynin hemen alt kısmında yer alan yaklaşık yarım kilo ağırlığında ve çeşitli hormonlar salgılayan kısımdır. Vücut içerisinde hormonların merkezi kontrolünü düzenleyen hipofiz bezi, ana salgı bezi olarak da görev alır. Bu bezin yetersiz miktarda hormon salgılaması sırasında ''Hipopitüitarizm'' adı verilen bir hastalık ortaya çıkar. Bu hastalık bezlerdeki tümör sebebiyle ya da kafa travması sonucunda oluşabileceği gibi nedensiz bir şekilde de kendisini gösterebilir.

HİPOFİZ BEZİ MAKROADENOMU NEDİR?

1 cm den büyük çaplı adenomlar olarak bilinir. Hormon üreten tümörlerin aşırı miktarlarda aktif hormon salgıladıkları esnada hastalarda hormon dengesizliği belirir. Bu da diğer dokulara baskı yapar. Büyük tümörler hipofize baskı uygulayarak hipofizin normal görevini yerine getirmesini engelleyebilir ve buda hormon yetersizliğine neden olabilir.

Büyüme hormonu salgılayan adenomlar yetişkin bireylerde akromegali denen rahatsızlığa neden olurlar. Bu durum çocuklarda gigantizm olarak adlandırılan rahatsızlığa sebebiyet verir. ACHT salgılayan adenomlar da Cushing hastalığına, tiroid hormonlarının oluşumunda etki gösteren adenomlarda hipertiroidizm hastalığını ortaya çıkarır.

Tuğba Özerk'in hastalığı hipofiz bezi makroadenomu nedir? ile ilgili etiketler Tuğba Özerk Hipofiz Bezi Makroadenomu
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.