Trump'ın tehdit ettiği Irak'tan S-400 hamlesi!

ABD Başkanı Trump'ın Irak'tan çekilmek için 35 milyar dolar istemesi, bunun verilmemesi halinde New York Federal Bankası'ndaki hesaplarını dondurmakla tehdit etmesine Bağdat yönetimi S-400 hamlesi ile karşılık verdi. Irak hükümetinin Rusya'dan S-400 almak için Moskova ile görüşmelere başladığı belirtildi.

ABD'nin Bağdat'ta Kasım Süleymani'ye suikast düzenlemesi karşısında Irak meclisinin ABD güçlerini gönderme yönünde karar almasının ardından Washington-Bağdat gerilimi tırmanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Irak'tan çekilmek için 35 milyar dolar istemişti. Trump, bu talebin ardından Irak yönetimini New York Federal Bankası'ndaki hesaplarına erişimi engellemekle tehdit etti. Irak'ın petrol satışlarından elde ettiği tüm gelirlerin bu bankada bulunduğu belirtildi. 

KARŞI HAMLE S-400 İLE

Washington yönetiminin Bağdat'a yaptığı bu tehdidin ardından karşı hamle yönünü Rusya'ya çeviren Irak'tan geldi. 

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Iraklı milletvekillerinin açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın almanın imkânlarını araştıran Irak hükümeti, Rus tarafıyla bu konuda görüşmeler yapıyor.

 Haberde, Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Kerim Alevi’nin açıklamalarına da yer verildi.

"Rusya ile S-400 füze sistemlerini görüşüyoruz, ancak henüz sözleşme imzalamadık" diyen Alevi ekledi:

"Amerikalıların gerekli silahları almamıza yardım etmemekle bizi birçok kez hayal kırıklığına uğratmış olması bağlamında bu füzeleri almamız gerekiyor."

Trump'ın tehdit ettiği Irak'tan S-400 hamlesi!

BAŞBAKANIN İSTİFASI NEDENİYLE GÖRÜŞMELER DURMUŞTU

Bir Iraklı yetkilinin üç ay önce S-400’lerle ilgili görüşmeler yapmak üzere Rusya’yı ziyaret ettiğini aktaran Alevi, Irak’taki protestoların 30 Kasım 2019’da Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifasını sunmasına yol açtığı için müzakerelerin ertelendiğini belirtti.

Abdulmehdi, şu anda başbakanlık görevini vekâleten yürütüyor.

Trump'ın tehdit ettiği Irak'tan S-400 hamlesi! - Resim : 2

'IRAK SAVUNMA BAKANLIĞI RUSYA İLE GÖRÜŞSÜN' TALEBİ

Ancak vekiller, ABD’ askerlerinin ülkeyi terk etme olasılığı nedeniyle Bağdat'ta S-400 görüşmelerine yeniden yoğunlaşmaya karar verildiğini söyledi.

Habere göre Savunma Bakanlığı temsilcilerinden, 'Rusya ile hava savunma sistemlerinin alımını görüşmelerine geçilmesi' talep edildi.

'RUSYA DAHİL İSTEDİĞİ ÜLKEDEN ALSIN'

Komisyon üyelerinden Abdulhalık el Azzavi "Başbakana istediği herhangi bir ülkeden hava savunma sistemleri satın alma, bunun için para harcama yetkisi verdik" dedi.

Azzavi, sistemlerin ‘Rusya’dan veya başka herhangi bir ülkeden’ satın alınabileceğini sözlerine ekledi.

Trump'ın tehdit ettiği Irak'tan S-400 hamlesi! - Resim : 3

ABD'NİN MEŞHUR S-400 YAPTIRIMLARI

Rus yetkililerin daha önce Irak’a bu hava savunma sistemlerini satın almasını önermiş olduğunu aktaran WSJ, S-400’lerin satın alınması durumunda ise Washington’un Bağdat’a yaptırım uygulayabileceğine dikkat çekti.

WSJ, Irak Savunma Bakanlığı yetkililerinin yazıdaki iddialarla ilgili yorum yapmadıklarını ifade etti.

Trump'ın tehdit ettiği Irak'tan S-400 hamlesi! ile ilgili etiketler Rusya ABD Irak S-400 New York Federal Bankası The Wall Street Journal
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.