Trump'ı pes ettiren Kongre saldırısı oldu!

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri, yeni Başkan Joe Biden'ın seçimi kazandığının tescillendiği sırada Kongre'ye saldırdı. Şiddet eylemlerine katılanların ABD'yi temsil etmediğini söyleyen Trump, 'bedelini ödeyecekler' dedi.

ABD'nin başkenti Washington'da toplanan Cumhuriyetçi Donald Trump destekçileri düzenledikleri protesto gösterisi sonrası Kongre binasını işgal etti. Joe Biden'ın Başkanlığının tescillenmesine tepki gösteren grup, etrafı yakıp yıktı. ABD tarihinde ilk kez yaşanan olay, 4 saat sürdü.

Güvenlik güçleri ile çatışan Donald Trump destekçileri, 5 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Başkentte 15 günlük OHAL ilan ederken, Beyaz Saray'dan da peş peşe istifa açıklamaları geldi.

Olaylar sonrasında gözlerin çevrildiği Trump, göstericilere 'eve dönün' çağrısında bulundu.

Trump'ı pes ettiren Kongre saldırısı oldu!

TRUMP'TAN ILIMLI AÇIKLAMA

Mevcut Başkan Trump, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulundu. Bir video ile destekçilerine seslenen Trump, eskiye nazaran daha ılımlı ifadeler kullandı.

20 OCAK'TA YENİ YÖNETİM BAŞLAYACAK

20 Ocak'ta yeni yönetimin göreve başlayacağını ifade eden Trump, "Pürüzsüz ve düzenli bir geçiş için kararlıyım" diye konuştu.

Kongre binasına yapılan saldırının iğrenç olduğunu ve çok öfkelendiğini belirten Trump, şiddet eylemlerine katılanların ABD'yi temsil etmediğine vurgu yaparak 'Bedelini ödeyecekler' dedi.

Trump, sözlerinin sonunda Başkan olarak görev yapmanın hayatının onuru olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Her şey seçimleri kaybeden Donald Trump'ın, 'usulsüzlük' ve 'oylar çalındı' iddialarıyla başladı.

Destekçilerine seslenen Donald Trump, yenilgiyi asla kabul etmeyeceğini ve asla vazgeçmeyeceğini söyledi. Bu konuşmanın ardından Trump, 'barışçıl' bir şekilde Kongre'ye yürüme çağrısında bulundu.

Daha sonra Kongre'ye yürüyen Trump destekçileri burada taşkınlık çıkardı. Senato ile Temsilciler Meclisinin ortak oturumunun başlamasından kısa süre sonra Kongre binası işgal edildi.

Göstericiler camları ve kapıları kırarken, güvenlik önlemleri de yetersiz kaldı. Bazı protestocular genel kurul salonuna kadar ulaştı.

Güvenlik güçleri Temsilciler Meclisine girmek isteyenlere ateş açtı. Olaylarda toplam 5 kişi yaşamını yitirdi.

Daha sonra olayların yatıştırılması için 1000 ulusal muhafız görevlendirildi ve Başkent Washington'da 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

NATO, AB VE BİRÇOK ÜLKEDEN "İTİDAL" AÇIKLAMALARI

-NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'deki olaylara ilişkin açıklama yaptı. Stoltenberg, "Washington'daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli" ifadesini kullandı. AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell olayları "ABD demokrasisine karşı görülmemiş saldırı" olarak nitelendirerek seçim sonucuna saygı çağrısı yaptı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise "ABD'de yönetimin Joe Biden'a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye, Almanya, İngiltere, Fransa, dahil çok sayıda ülkeden itidal çağrısı geldi.

Trump'ı pes ettiren Kongre saldırısı oldu! ile ilgili etiketler ABD Donald Trump Joe Biden kongre işgal Açıklama

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.