Trump'a 24 saat mühlet

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Başkan Donald Trump'ın görevden alınması sürecini işletmemesi durumunda azil sürecine derhal başlayacaklarını açıkladı. Ülkede Trump'ın azledilmesinin 20 Ocak'taki yemin töreninden evvel yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Mecliste bulunan Demokratlara gönderdiği mektupta, 6 Ocak'ta meydana gelen Kongre baskınından, sorumlu olduğunu söyledikleri Donald Trump'ın azil sürecine ilişkin izlenecek olan yöntemin tüm detaylarını paylaştı.

Pelosi, Anayasanın 25. Ek Maddesinin işleme konulması suretiyle Pence'in Trump'ın görevden alınması sürecini başlatması için haftanın ilk günü Mecliste bir tasarının gündeme getirileceğini ifade etti.

Bahsedilen tasarının öncelikli olarak "oy birliğiyle" kabul edilip edilmeyeceğinin gözetileceğini ifade eden Pelosi, oy birliği konusunda istenilen düzeye ulaşılamaması halinde tasarının salı günü Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylanıp kabul edileceğini ifade etti.

Söz konusu tasarıda, Başkan Yardımcısı Pence'e, Donald Trump'ın görevden alınması işlemleri için 24 saat süre tanınacağını bildiren Pelosi, bu süre zarfının sonrasında ise Trump'ın azil sürecine Mecliste başlanacağına dikkat çekti.

Öte yandan Pelosi'nin mektubunda Trump'ın azline ilişkin oylamanın ne zaman yapılabileceğine ilişkin bir detaya yer verilmedi. Ancak kulis bilgilerine göre, bahsi geçen oylamanın 20 Ocak'taki yemin töreninden evvel yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

ABD yasalarına bakıldığında belli ihlaller söz konusu olduğunda bir başkanın görevden alınmasına ilişkin devam eden süreçte Temsilciler Meclisi başkana suçlamaları yönelten savcılık makamı; Senato ise başkanın suçlu olup olmadığına karar verilen jüri görevinde yer alıyor.

18 Aralık 2019 tarihinde Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda gerçekleştirilen oylamada Donald Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları çoğunluğun onayıyla kabul edilmişti. Ancak Trump, 6 Şubat'ta Senatoda yapılan oylama ile söz konusu iki suçlamadan da aklandı.

ABD'LİLERİN YÜZDE 67'Sİ TRUMP'I SUÇLU BULDU

Öte yandan ABC News televizyonu ile Ipsos şirketi tarafından ortak bir araştırma yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 56'sı, Biden'ın 46. ABD Başkanı olarak görevi devralacağı 20 Ocak tarihi öncesinde Donald Trump'ın görevden alınması gerektiği görüşünü bildirdi.

Katılımcıların yüzde 67'si ise beş kişinin hayatını kaybettiği Kongre baskınında yaşanan olaylardan Trump'ın sorumlu olduğunu kesin bir dille söyledi.

ABC-Ipsos araştırmasına göre, Demokrat olduğunu ifade edenlerin yüzde 94'ü, Cumhuriyetçi olduklarını söyleyenlerin ise yalnızca yüzde 13'ü Trump'ın görevden alınmasına destek verirken, siyaseten bağımsız olduklarını belirten yüzde 58'lik kesim ise Trump'ın gitmesi gerektiği kanısına vardı.

Söz konusu araştırmada Joe Biden'ın Amerikan demokrasisini koruyup korumayacağına yönelik güven de irdelendi.

Demokratların yüzde 94'ü Biden'a güvenirken, Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 14'ü Biden'ın demokrasi yolunda güvenilecek kişi olduğunu düşündüğünü söyledi.

FEDERAL SORUŞTURMA AÇILABİLİR

ABD Temsilciler Meclisi'nde görev yapan Demokratlar, haftanın ilk günü "ABD'nin güvenliğini tehlikeye attığı" nedeniyle Trump hakkında azil tasarılarını vermeye hazırlanıyor.

Trump'a 24 saat mühlet ile ilgili etiketler Donald Trump ABD seçim Amerika kongre Joe Biden
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.