Trump Suriye konusunda Erdoğan'ın çizgisine geldi

ABD Başkanı Donald Trump, 6 yıla yakın süredir iç savaş yaşanan Suriye'de güvenli bölge oluşturulması yönünde adım atma kararı aldı.

Reuters'ın son dakika olarak geçtiği habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'na Suriye'deki sivillere güvenli bölge oluşturulması için emir verecek.

Güvenli Bölge konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önerisiydi ve yıllardır dile getiriyordu.

Erdoğan'ın bu konudaki ısrarına Obama yönetimi sürekli kulak tıkamıştı.

Güvenli bölge nedir?

Aslında uluslararası hukuk terminolojisinde "güvenli bölge" diye bir kavram yok. Var olan deyim "tampon bölge". Ancak hükümetin istediği tampon bölge değil.

Zaten tampon bölge ile güvenli bölge kavramları içerik olarak da birbirlerinden çok farklı. Tampon bölge uygulamasında temel ilke, yoğun asker yığınağıyla sınır güvenliği benzeri bir tür korumanın sağlanması. Bunu en uzun süredir yapan ve dönem dönem revize eden ülke İsrail.

"Güvenli bölge"den kasıt ise güvenlik önlemlerinin sağlanmış olduğu bir alan. Belli bir alanın olası tehdit ve terör saldırılarından arındırılmış olmasından söz ediliyor.

İlk ne zaman gündeme geldi?

Bu kavram bir süredir tartışılmakla birlikte, bu şekliyle ilk kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılı Eylül ayındaki ABD ziyareti sırasında Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmede somutlaştı.

Görüşmenin ana gündem maddesi, sınırın Suriye tarafında bir güvenli bölge oluşturulmasıydı. Erdoğan bu konuda Washington'un o dönemki düşüncesini "Buna böyle yarım ağızla evet diyorlar" diyerek aktarmıştı.

AYRINTILAR GELİYOR....

Trump Suriye konusunda Erdoğan'ın çizgisine geldi ile ilgili etiketler Donald Trump Suriye güvenli bölge Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.