'Trump on binlerce insanın ölümüne sebep oldu'

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı politikaları daha önceki başkanlarla kıyaslayarak araştırma yapan bilim insanları, oldukça çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırma sonucuna göre, Trump'ın izlediği ırkçı tutum ve çevre politikalarının 22 binden fazla kişinin ölümüne sebep olduğu açıklandı. Söz konusu araştırmada 50 yıldır yürürlükte olan “Temiz Hava Yasası”nın kaldırılmasından, ABD’deki korona kaynaklı ölümlerin yüzde 40’ının önlenebileceğine kadar pek çok noktaya parmak basıldı.

İngiliz tıp dergisi The Lancet'te yer alan yeni bir rapora göre Trump yönetimi, yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan politikaları zorlamak için kasıtlı olarak ırkçılık ve sınıf düşmanlığından yararlandı.

NTV'nin haberine göre, 33 bilim insanı tarafından ortak yazılan makalede Donald Trump'ın sağlık ve çevre üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir değerlendirmesi yapıldı.

ABD'DEKİ YARIM MİLYON ÖLÜMÜN YÜZDE 40'I ÖNLENEBİLİRDİ

Buna göre eski ABD başkanının uluslarası çevre anlaşmalarından çekilmesi iş sağlığını ile ilgili korumaları kaldırılması yalnızca 2019'da 22 binden fazla ölüme yol açtı. Çalışmada ayrıca, ülkedeki ölüm oranlarının G7'deki diğer benzerlerine yakın olması halinde ülkedeki Covid-19 kaynaklı ölümlerinin yüzde 40'ının önleneceğini ifade edildi. Araştırmacılar, ayrıca Trump'ı halk sağlığı kurumlarının tavsiyelerinden kaçındığı ve sağduyu tepkilerini siyasallaştırdığı için suçladı.

50 YILDIR YÜRÜRLÜKTE OLAN YASAYI KALDIRDI, AKCİĞER VE KALP HASTALARININ SAYISI ARTTI

Çalışmanın bulguları, Trump’ın uluslararası anlaşmalardan çıkmamış olsaydı ülkedeki ölüm oranlarının ne olabileceği konusunda istatistiksel varsayımlar yapmak için önceki ABD başkanları ve diğer ülkelerdeki politikacılarla karşılaştırmasına dayanıyor.

Trump yönetimi 2019 yılında, Nixon tarafından 1970’de imzalanan ve Barack Obama tarafından karbon emisyonlarını düzenlemek için kullanılan "Temiz Hava Yasası"nı yürürlükten kaldırdı. ABD Çevre Koruma Ajansı, “kömüre karşı savaşı” sona erdirme iddiası altında, Obama yönetiminin emisyon kuralını tersine çevirdi ve ülkedeki hava kirliliğini kontrol etmeyi bıraktı.

Çalışmanın ortak yazarlarından epidemiyolog Doktor Philip Landrigan, Trump göreve gelmeden önce on yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde azalan hava kirliliğinin yasanın ardından artmaya başladığı ifade ederek “İnce partikül kirliliği, çocukluk çağı astımı, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve diyabet de dahil olmak üzere her türlü ölümcül hastalıkla yakından bağlantılıdır. Bu tip hastalıklar nedeniyle sadece 2019 yılında 22 binden fazla kişinin öldüğünü tahmin ediyoruz. Ayrıca hava kirliliğinin Covid-19’un şiddetini artırdığı da bilinen bir gerçek” ifadelerini kullandı.

ABD'DE YAŞAM BEKLENTİSİ 1980'LERDEN BU YANA DÜŞÜK

Diğer taraftan, raporun geçmişi The Lancet'in Trump yönetiminin halk sağlığı etkilerini izlemek için klinik tıp, halk sağlığı ve epidemiyoloji gibi çok çeşitli konularda geçmişe sahip uzmanlardan oluşan bir komisyon oluşturduğu 2017 baharına dayanıyor. Raporda, Trump'ın sudaki toksinlerden, bilimsel araştırmalarının federal hükümet tarafından kullanılma şekline kadar bir çok konuyu kapsayan 84 hayati düzenlemeyi geri aldığı ve görev süresinin sonuna kadar hala devam eden 20 kuralı da değiştirildiği ifade edildi.

Yazarlar, havadaki partikül maddede ortaya çıkan artışın aşırı ölümlerin birinci nedeni olduğu sonucuna vardı. Ancak, Trump'ın iklim değişikliği inkarının, çevre mirası üzerindeki en kalıcı leke olacağını da öne sürdü. Landrigan, "Çevresel ve mesleki maruziyetten kaynaklanan ölümlerin 2017'de artmaya başladığını ve 50 yıllık düşüşü tersine çevirdiğini görüyoruz” açıklamasını yaptı. Öte yandan araştırmacılar, ABD’nin sağlık sistemindeki köklü sorunların on yıllarca öncesinden geldiğini de kabul etti. ABD’deki yaşam beklentisi oranlarının, 1980'lerden beri diğer yüksek gelirli ülkelere kıyasla düştüğü ifade edildi.

ORTA GELİRLİ BEYAZLARIN ÖFKESİNİ IRKÇILIĞA YÖNLENDİRDİ

Ancak bilim insanları, Trump’ın bu sorunu çözmek için harekete geçmek yerine, eski başkanın siyasi başarısını artırmak için özellikle düşük ve orta gelirli Beyazların öfkesini, onları ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına sürüklemek için kullandığını savundu.

TRUMP DESTEKÇİLERİ DAHA ÇOK ÖLDÜ

Komisyon, ayrıca ironik bir şekilde Trump'ı destekleyenlerin onun politikalarından gerçekte en çok etkilenen insanlar arasında olduğunu ortaya koydu. 2019 yılında meydana gelen ek 22 ölüm büyük ölçüde Trump'a oy veren eyaletlerde meydana geldi.

SAĞLIK SİGORTASINI KAYBEDENLERİN ÇOĞUNU AZINLIKLAR OLUŞTURUYOR

Bununla birlikte araştırma, Trump yönetimi altında büyüyen ırksal eşitsizliklere de vurgu yapıtı. Buna göre Trump döneminde sağlık sigortasını kaybeden 2,3 milyon ABD’nin çoğunu Covid-19’dan en fazla etkilenen siyahiler, Latinler ve yerli halk oluşturdu. Bu durum ise Covid-19 kaynaklı yaklaşık yarım milyon ölümün gerçekleştiği ABD’de pandeminin yalnızca bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda ırk ve sınıf ayrımcılığı sorunu olduğunu kanıtladı.

'Trump on binlerce insanın ölümüne sebep oldu' ile ilgili etiketler Donald Trump ABD Amerika eski abd başkanı
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.