Trump: Amerikan rüyası mı küresel kabus mu...

İzzet Çapa

İzzet Çapa

O gerçekte kim...

Nasıl başkan oldu...

Elli yıldır en yakından tanıyanlar hakkında neler söylüyor...

Dostları düşmanları, sevenleri nefret edenleri..

Kolay kolay hiçbir yerde bulunamayacak yorumlar ve görüntülerle ‘Trump: Bir Amerikan Rüyası’ adlı belgeseli izledim hafta sonu Netflix’te.

Adam mektup arkadaşım, dolayısıyla arkasından fazla atıp tutmak istemem. O yüzden şahsıyla ilgili değerlendirmelere girmeden en başta şunu belirtmem lazım; belgesel muhteşem!

Trump: Amerikan rüyası mı küresel kabus mu...

Babasına duyduğu büyük hayranlığı anlatıyor başlarken. Ve fakat hemen akabinde, 13 yaşındayken babası tarafından beş yıllığına bir askeri yatılı okula gönderildiğini görüyorsunuz.

Çocukluktan tanıştığı, sonradan gazeteci olan bir arkadaşına taraftarı oldukları New York Knicks maçında ‘Baban nasıl?’ diye soruyor bir gün genç Donald. ‘Babamı kaybettik’ diye cevap veriyor arkadaşı. Bir süre sonra yine karşılaşıyorlar tribünde ve yine ‘Baban nasıl?’ diye soruyor bizimki.

Cevap aynı tabii. Üçüncü kez karşılaştıklarında ve yine aynı soruyu sorduğunda arkasını dönüp gitmiş bu kez arkadaşı...

Bugün artık dünyanın en ünlü gökdelenlerinden biri olan Trump Tower yapılırken, işçiler çalışırken sıkılmasın diye duvara sekiz metrelik adını ‘Sarah’ koydukları bikinili bir kız resmi çizdirmiş. Sanatçı, resmi yağmur yağdığında kızın üzerindeki bikininin boyaları akıp, çırılçıplak kalacak şekilde tasarlamış. Elbette o yıllar için büyük olay! Gökdeleni inşa eden kadın mimar, bir ara Trump’ı çok iyi tarif eden şöyle bir cümle söylüyor:

“Donald iki tip insana saldırır. Biri kendisinden zayıf olduğunu fark ettikleri, diğeri ona saldıranlar...”

Şu anda dünyayının en büyük gücünü yönettiğine göre, ya ona zaafınızı belli etmeyeceksiniz ya da öfkenizi asla hissettirmeyeceksiniz.

Aksi halde sonuç net; Trump’ın kaçınılmaz, doğal hedefisiniz.

Dört saatlik yapımı izledikten sonra düşüncelerimi bir cümle ile ifade edecek olursam...

Trump her şey olabilir ama asla aptal bir adam değil.

Sözün özü hele de şu dönemde, fırsatı olan herkesin dikkatle izlemesi gereken çok iyi bir yapım.

Diğer Yazıları