TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Western nedir?

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), 1980'lerden beri yayınladığı Western – Kovboy filmi kuşağı kararını uyguladı. Bu pazar TRT 1'de kovboy filmi yerine 'Beni Böyle Sev' dizisinin tekrarı yayınlandı. TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Kovboy filmleri neden kaldırıldı? Western nedir? TRT Western kuşağının son filmi ne oldu? Detaylar haberimizde...

TRT'nin her Pazar sabahı TRT 1 kanalından saat 09:55'te kovboy filmi yayınlama geleneği vardı. Bu pazar Western Kuşağı'ndaki Kovboy filmi yerine 'Beni Böyle Sev' dizisinin tekrarı yayınlandı. TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Kovboy filmleri neden kaldırıldı? Western nedir? TRT Western kuşağının son filmi ne oldu? TRT Western kuşağı ile ilgili bilgileri bu haberde bir araya getirdik.

TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Western nedir?

TRT, WESTERN KUŞAĞINI KALDIRDI MI? KOVBOY FİLMLERİ NEDEN KALDIRILDI?
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), 1980'lerden beri yayınladığı Western – Kovboy filmi kuşağını kaldırdı. Bu pazar kovboy filmi yerine 'Beni Böyle Sev' dizisinin tekrarını yayınlayan kanal, bundan sonra da Pazar günleri aynı saatlerde 'Ev Sineması' kuşağı yayınlayacak. Kararda, ABD ile Türkiye arasındaki gerilimin etkili olduğu iddia edildi.

TRT her Pazar sabahı TRT 1 kanalından saat 09:55'te kovboy filmi yayınlama geleneğine son verdi. 1980'li yıllardan beri yayınlanan ve "Western Kuşağı" olarak bilinen saatte artık "Ev Sineması" kuşağı yayınlanacak. Bu kuşaktaki filmlerin tamamı TRT ve Kültür Bakanlığı destekli Türk filmlerinden oluşacak. Kuşağın ilk filmi de, önümüzdeki pazar günü yayınlanacak olan Ya Nasip Ya Kısmet olacak.

 WESTERN KUŞAĞININ SON FİLMİ NE OLDU?
TRT, son olarak 19 Ağustos'ta John Wayne'in başrolünde oynadığı 1971 yapımı "Kin Tuzağı" filmini yayınlamıştı. Dün, yani 26 Ağustos Pazar günü kovboy filmi yayınlamayan TRT, bunun yerine "Beni Böyle Sev" dizisinin tekrarını ekranlara getirdi.

NEDEN KALDIRILDI?
TRT'nin aldığı bu kararda, Brunson krizi nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almasının etkili olduğu iddia edildi.

TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Western nedir? - Resim : 2
WESTERN NEDİR?
Western, ABD'nin Atlantik kıyısından içerilere, batıya doğru göç sırasındaki olaylarla başlayan yaşam tarzı ve kültürü. Western kavramı Vahşi Batı kavramının oluşumunda yer sahibidir.

Bu kültür ABD vatandaşlarının giyimlerinden, edebiyatına ve hatta politikalarına bile bir tavır olarak yansımıştır. Western kültürü, güçlünün ayakta kaldığı, ancak aynı zamanda fedakarlığın ve azmin her zaman üstün geleceğini vurgular. Amerikalıların kullandıkları deri çizmeler, büyük tokalı kemerler, kot pantolonlar, şapkalar, balon etekli elbiseler, uzun çuha paltolar, kunduzdan yapılmış kalpaklar bu kültürün birer parçalarıdırlar. Aynı zamanda rodeo, kovboy, düello, şerif, İç Savaş gibi kavramlar yanında buharlı tren, kızılderililer bu kültürün parçalarıdır.

Western aynı zamanda bu kültürü ve yaşam tarzını konu alan; çoğu zaman at sırtında, kovalamacalarla dolu olan, kahramanlığı ve adaleti işleyen film türünü de tanımlar.

TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Western nedir? - Resim : 3

Western'in alt türleri
Klasik westernler Örnek: John Ford ve Howard Hawks'ın filmleri

Spaghetti western (Düşük bütçeli İtalyan Westernleri) Örnek: Sergio Leone'nin filmleri

Epik western

Western komedi

Neo western

Romantik western

Müzikal western Örnek: 1954 tarihli 7 Kardeşe 7 Gelin (Seven Brides for Seven Brothers)
Ostern veya "Kızıl Western" (SSCB ve diğer Doğu Bloku ülkelerinde üretilmiş western filmleri)

Revizyonist western (Klasik westernlerin ideallerini ve stillerini sorgulayan western türü. Bazen acid westernle aynı anlamda kullanılır) Örnek: Little Big Man

Acid Western Bu maddenin konusu.

Çağdaş western Modern çağın atmosferinde geçen ama klasik westernlerin motiflerini kullanan filmler. Örnekler: Peckinpah'ın Bring Me the Head of Alfredo Garcia (1974) ve No Country For Old Men (2007)

Western Bilim Kurgu Örnekler: Westworld ve Wild Wild West

Köri western (Hindistan menşeli westernler)

Kimçi Western (veya Guksu Western) Örnek: 2008 tarihli Güney Kore filmiİyi, Kötü ve Tuhaf.

Oryantal Western

TV westernleri Örnek: "Küçük Ev" dizisi (Little House on the Prairie) ve "Kung Fu" dizisi.

Northern Kanada'da geçen Kanada Atlı Polis'lerinin serüvenlerini konu alan filmler. (Nothern: Kuzey)

Yeşilçam Westernleri 1960'lı ve 1970'li yıllar boyunca Türkiye'de de hatırı sayılır miktarda western filmi çekilmişti. Gayriresmi olarak Yeşilçam Westernleri olarak da adlandırılabilecek bu yerli 'kovboy' filmlerinin ilki 1962 tarihli Nuri Akıncı filmi "Beş Hikaye" dir, filmde Parla Şenol, Efgan Efekan, Hulusi Kentmen gibi oyuncular rol almışlardı. 1967'de ise bir furyaya dönüşmüş ve 7 yıl boyunca 50 kadar Türk Western filmi çekilmişti. Tamer Yiğit, Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Kartal Tibet, Sadri Alışık, Öztürk Serengil, Yılmaz Köksal başta olmak üzere Yeşilçam'ın tüm ünlü oyuncuları bu westernlerde gözükmüşlerdi. Çetin İnanç'ın yönettiği ve Yılmaz Köksal'ın başrolünü oynadığı 1971 yapımı "Çeko" filmi Anadolu'da gişe rekorları kırmıştı.

TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Western nedir? - Resim : 4

TRT, Western kuşağını kaldırdı mı? Western nedir? ile ilgili etiketler TRT western kuşağı kaldırıldı mı kovboy filmleri neden kaldırıldı western nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.