Tropikal sularda yaşayan balon balığı Akdeniz'de görüldü?

Balon balığı nedir, nerede yaşar? Tropikal sularda yaşayan ve Antalya'da ilk kez görülen okyanus balon balığı, balıkçılar tarafından parakete yöntemiyle 160 metre derinlikte yakalandı. Gazipaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli su ürünleri mühendisi Talip Özgen, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu'nu arayarak ilçede balıkçılık yapan Veli Yılmaz'ın yakaladığı balığın, diğer balon balıklarına göre farklı bir tür olabileceğini iletti. Peki, balon balığı nedir? Nerelerde yaşar? Detaylar haberimizde...

Tropikal sularda yaşayan ve Antalya'da ilk kez görülen okyanus balon balığı, parakete yöntemiyle 160 metre derinlikte yakalandı. Doç. Dr. Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığı incelemek üzere fakülteye getirttiğini, balıkçıların karın bölgesindeki keskin iğnelerine dokunmaya bile cesaret edemediklerini söyledi. Önce kendisine ulaştırılan fotoğrafı inceleyen Gökoğlu, bu türün bilimsel adı "lagocephalus lagocephalus" olan okyanus balon balığı olduğunu belirledi. Peki, balon balığı nedir? Özellikleri nelerdir? Nerelerde yaşar? Detaylar haberimizde...

balAk_Azellikleri

160 METRE DERİNLİKTE YAKALANDI

Gazipaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli su ürünleri mühendisi Talip Özgen, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu'nu arayarak ilçede balıkçılık yapan Veli Yılmaz'ın yakaladığı balığın, diğer balon balıklarına göre farklı bir tür olabileceğini iletti.

Önce kendisine ulaştırılan fotoğrafı inceleyen Gökoğlu, bu türün bilimsel adı "lagocephalus lagocephalus" olan okyanus balon balığı olduğunu belirledi.

Doç. Dr. Gökoğlu, balığı incelemek üzere fakülteye getirttiğini, balıkçıların karın bölgesindeki keskin iğnelerine dokunmaya bile cesaret edemediklerini söyledi.

Balığın sırtının okyanus renginde olduğunu ve bu türün derin sularda yaşadığını ifade eden Gökoğlu, "Gazipaşa ilçemizde 160 metre derinlikte parakete yöntemiyle yakalanmış. Kıyılarımızdaki balon balığı türü bununla birlikte 8'e yükseldi. Dış rengi, büyüklüğü ve balon kısmındaki güçlü dikenleri ile diğer türlerden ayrılan bir balık. Diğerlerinde ele zarar vermeyecek dikenler var ama bu türde ise dış yüzeydeki dikenler eli parçalayabilecek şekilde. Balıkçılar da şaşırıp, korkmuşlar." dedi.

BALON_BALON_BALIK

BALON BALIĞI NEDİR, NEREDE YAŞAR?

Balon balığı, Güneydoğu Asya’nın sıcak denizlerinde yaşar. Bu balık gözlerine çok fazla ışık gelince bir tür “kimyasal güneş gözlüğü” takmaktadır.

Bilimsel adı Lagocephalus sceleratus olan balon balığı, tahminlere göre 1869 yılında açılan Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz ve Ege’ye göç etmiş deniz canlılarından birisidir.

Daha çok Avustralya, Japonya, Hint Okyanusu, Doğu Afrika, Kızıl Deniz gibi coğrafyalarda yaygın olarak yaşarlar.
2.5 cm. uzunluğundaki bu balığın gözlerinde fotokromik merceklere benzer bir özellik vardır. Bu merceklerin rengi ışığa göre açılır veya koyulaşır.

Balon balığı fazla ışıkla karşılaşınca, gözünün saydam tabakasının (korneanın) kenarlarında yer alan “kromatofor” adlı boya hücreleri, sarı renkli bir boya (pigment) yapmaya başlar.

Bu boya gözün üzerine yayılarak bir filtre rolü oynar ve gelen ışığın şiddetini azaltır, böylece balığın daha net görmesi sağlanır.

Karanlık sularda ise gözdeki bu boya kaybolur ve göz en çok ışık alabileceği yapıya döner.

Denizlerde yaşayan balon balığı, çok akıllıca planlanmış bir savunma mekanizmasıyla düşmanlarından korunmaktadır.

Bu balık düşmanla karsı karsıya olmadığı zamanlarda sıradan bir balık gibi görünür.balon-baligi-2710-

Vücudunun etrafında iri dikenler olup bu dikenler balık normal haldeyken yassı olarak vücudun yanına yapışık vaziyettedir.

Sırtı koyu renkli olup, üzerinde siyah veya koyu yeşil renkli noktalar bulunmaktadır.

Karın kısmı beyazdır. Yanlarda iki gümüş şerit bulunan bu balık, ismini de bu şeritlerden alır.

İskenderun’dan İzmir Körfezi’ne kadar olan sahillerde sayıları gün geçtikçe artan bu balık türü, bilinçsiz tüketilmesi halinde öldürücü düzeyde zehirlenmelere yol açmaktadır.

Gün geçtikçe baskın olmaya başlayan bu tür, diğer balık popülasyonlarını tehdit eden bir türdür.

Halk arasında kurbağa ya da kirpi balığı olarak da adlandırılan bu tür, kendisini tehlikede hissettiğinde bir anda balon gibi şişerek, vücudunun birkaç katı kadar büyüdüğünden genelde balon balığı olarak adlandırılıyor.

KURBAĞA BALIĞI

Kurbağa balığı (Uranoscopus scaber), ılıman denizlerde yaşayan bir balık türüdür.

Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Halk dilinde "balon balığı" olarak bilinir. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Nisan – Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acısu bölgelerine sokulup Temmuz – Eylül arasında üreme yapar. 10 – 20 000 yumurta döker. Yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. Eti zehirlidir. İşgalci bir balıktır. Bazı türleri yerli balıkların neslini tehdit eder. Oltaları kopardığı için balıkçıların en kötü kabusudur.

Tetrodoksin isimli zehirli bir madde içerirler.

Tropikal sularda yaşayan balon balığı Akdeniz'de görüldü? ile ilgili etiketler balon balığı nedir özellikleri nerelerde yaşar
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.