Trigeminal nevralji nedir?

Ani yüz ağrısı olarak bilinen trigeminal nevralji nedir? Ses sanatçısı Onur Akay, meslektaşı Umut Akyürek'e, 'delirten hastalık' veya 'intihar hastalığı' olarak da bilinen trigeminal nevralji (ani yüz ağrısı) teşhisi konulduğunu duyurdu. Bu gelişmeden sonra vatandaşlarımız bu hastalık ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. Peki, Trigeminal nevralji nedir, tedavisi var mı, etkileri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Ani yüz ağrısı olarak bilinen trigeminal nevralji nedir? Sosyal medya hesabından duyurduğu kötü haberler nedeniyle 'Felaket Tellalı' lakabını alan ses sanatçısı Onur Akay, Türk sanat müziği sanatçısı Umut Akyürek'e 'delirten hastalık' olarak da bilinen trigeminal nevralji teşhisi konulduğunu duyurdu. Peki, Trigeminal nevralji nedir, tedavisi var mı, etkileri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Trigeminal_nevralji_nedir_tedavisi_var_m_etkileri_nelerdirsjfbasehf

NEVRALJİ NEDİR?

Nevraljiler çok şiddetli, bıçak saplanması, elektrik çarpması gibi gelen, genellikle 15 dakikadan daha kısa süren ağrılara verilen addır. Daha çok yüz bölgesinde görülür ve ‘tregeminal nevralji’ olarak ifade edilir. Hastalığın bazı dönemlerinde hassasiyet aşırı şekilde artar ve bazen en küçük bir temas bile çok şiddetli acı hissedilmesine sebep olabilir. Nevralji, erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür.

Yanma, karıncalanma, temas veya ısıya duyarlılık ve elektirik çarpması şeklinde ağrı hissedilir. Saniyeler veya dakikalar süren ve kesik krizler halinde gelen ağrılar günler, bazen haftalar boyu devam edebilir.

NEVRALJİ NEDENLERİ

Çevresel ağrı yollarının aşırı duyarlılaşması ve beyindeki ağrı merkezlerinde duyarlılaşma ile denetim mekanizmalarının kaybı hastalığın temelini oluşturur. Nevralji, sinir sisteminin herhangi bir yerinde meydana gelen hasar sebebiyle oluşabilir. Sinir yaralanmaları, beyin damar hastalıkları, beyin omurilik travmaları, MS, zona sonrası, şeker hastalığı ve tümörler en önemli nedenlerdir. Uyku bozuklukları, stres ve depresyon ağrıyı önemli ölçüde artırır.

Nevralji, yüzde görülebileceği gibi, kaburgalarda veya vücudun herhangi bir bölgesinde, zonadan sonra meydana gelebilir.

Bazı kişilerde, özellikle de ileri yaşlarda zona geçirenlerde, hastalık bittiği halde şiddetli ağrılar kesilmez. Bu durum, Post Herpetik Nevralji (Zona Sonrası Nevralji) olarak adlandırılır ve 50’li yaşlardan sonra çok görülür.

Diş çürükleri ya da diş tedavileri sırasında oluşan zedelenmeler, nevraljiye benzer ağrılara neden olabilir. Bu yüzden, nevralji teşhisi konmadan önce, hastalarda mutlaka dişlerin kontrol edilmesi gerekir.

hfegTrigeminal_nevralji_nedir_tedavisi_var_m_etkileri_nelerdir

TRİGEMİNAL NEVRALJİ BELİRTİLERİ

Ağrı, yüzün tek bölgesinde elektrik çarpması gibi ortaya çıkar. Keskin, bıçak saplanması, elektrik çarpması biçiminde, çok şiddetli, genellikle kısa süreli ağrılar hissedilir. Yüzde görülen Trigeminal Nevralji denilen ağrı; yüz yıkama, yüze dokunma, yemek yeme gibi etkenlerle başlar. Postherpetik Nevralji olarak bilinen zona sonrası ortaya çıkan ve 3 ay kadar süren ağrı da bu gruptandır.

NEVRALJİ TEDAVİSİ

Normal ağrı kesiciler fazla etkili olmaz, tedavide özel ağrı kesiciler kullanılır. Tedavi haftalarca bazen de aylarca sürebilir. İlacın yetersiz kalması halinde, yüze giden sinirler beyinden çıktığı noktada uyuşturulabilir veya yakılabilir. Trigeminal nevraljide trigeminal sinire uygulanan blok işlemleri sayesinde ağrı uzun bir süre ortadan kaldırılabilir.

Yüz bölgesinde sinirin üç dalı bulunur. Bunlardan biri göze, biri üst çeneye, diğeri de alt çeneye gider. Ağrıya sebep olan hangisiyse, o dal yakılır ve hasta 3 ila 8 sene ağrı hissetmez. Nörolitik bloklar ve Radyofrekans termokoagülasyon nevralji ağrısının giderilmesinde uygulanan yöntemlerdir.

NÖRALTERAPİ

Özellikle ağrı olmak üzere birçok durumda uygulanabilen nöralterapi, fiziksel, kimyasal, psikolojik, elektromanyetik gibi farklı nedenlerle vücutta oluşan organ fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Nöralterapi sinirlere değil sinir, damar paketinin yüzeyselleştiği bölgelerde cilt altına yapılır. Lokal anestezik madde, vücudun belirli bölgelerine ya da noktalarına uygulanarak düzenleyici bir uyarı verilir. Trigeminal sinirin dallarına yapılacak uygulama sinirin kendisini düzeltmeye yöneliktir. Ayrıca sebep tespit edilmeye çalışılır. Özellikle dişler ve kafa boşlukları, çene eklemi ile olan ilişkileri ayrıntılı olarak incelenir. Uygulanacak tedaviyle ağrıya yönelik kalıcı çözüm aranır.

Trigeminal nevralji nedir? ile ilgili etiketler trigeminal nevralji nedir tedavisi var mı etkileri nelerdir
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.