Trabzon'da göktaşı avı! "Bulursak devlete vereceğiz"

Türkiye'de uzun süredir yaşanmayan bir olay yaşadı. Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu'da bir çok ilden gözlenen olayda gökyüzü bir anda aydınlandı bir bir cisim hızla ilerleyip kayboldu. Uzmanların cismin göktaşı olabileceğini açıkladı. Vatandaşlar düşen cismi aramaya başladı. Bu Türkiye'de ilk göktaşı olayı değil. Çorum'da dev bir göktaşı bulunmuş ve müzede sergilenmişti. Bingöl'de de ABD'den gelen uzmanların göktaşı araması üzerine vatandaş tarlalarda uzun süre arama yapmıştı.

Türkiye'de öteki gündemin bir numaralı maddesi birçok ilden görülen bir cisim oldu. Bazı uzmanlar bunun bir göktaşı olabileceğini belirtirken bazı uzmanlar isa uzay çöpü tanımlamasını yaptı. Dün gece 20.30'da yaşanan olaydan sonra meraklı vatandaşlar dağ taş göktaşı aramaya başladı.

O KADAR FİYATLARA KİMSE SATAMAZ

Öte yandan İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik Bölümü Öğreti Üyesi Dr. Ayşegül Yelkenci, bölgede heyecan yaratan gelişmeden sonra daha önce Bingöl'de bulunan göktaşı parçalarının köylülerden büyük paralar karşılığında satın alındığını belirterek, önemli bir astroidin parçası değillerse yüksek fiyatlara satılmayacağını söyledi.

Yelkenci özetle şunları söyledi:

* Dün akşam yaşanan olayın bir meteor olduğunu düşünüyoruz. Bu binlerce meteordan bazıları gündüz oluyor parlamasını fark etmiyoruz, bir kısmı da gece oluyor.

* Trabzon, Artvin, Muş civarından gözlemlenen büyük ihtimalle de Artvin ve Gürcistan’a düşmüş ihtimali olan dün akşam gözlenen meteor çok büyüktü.

* Meteorlar sürtünmeden ötürü böyle bir iz bırakıyorlar. Bazıları çok büyük olup hızlı gelebiliyorlar. Saniyede 100 kilometre olabiliyor. Meteorların bazıları ateş topu olarak adlandırılıyor. Dün akşam düşen ateş toplarından birisi olabilir.

* Bu patlamadan sonra yere düşen bir parça kalabilir kalmaya da bilir. Yere düşene kadar kül de olabilirler.

KİMSE BULANLARDAN BUNLARI ALMAZ

* Daha önce Bingöl’e düşen göktaşının parçalarına büyük ödenekler sağlandı. Köylülerden para karşılığında alındı. Her zaman bu bütçe olmayabilir.

* Dün akşam düşen çok önemli bir astroidin parçası değilse öyle o kadar fiyatlara kimse satamaz. Hatta bütçe yoksa kimse bulan kişiden bunları almaz. Bunlara bel bağlamamak lazım.

YERE DÜŞTÜ MÜ BİLMEK GERÇEKTEN ÇOK GÜÇ

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkan Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Sinan Aliş ise göktaşının yere düştüğünün bilinmediğini belirterek düştüğü yerde de büyük tehlike yaratabileceğini canlılara zarar verip hatta ölümlere bile sebep olabileceğini belirtti. Aliş özetle şunları söyledi:

* Göktaşı ve meteor ikisi de aynı şeydir. Biz göktaşı kullanılmasını tercih ediyoruz. Dün akşam yaşanan olay son derece sıradan bir olaydır.

* Yakın zamanda 2013’te Rusya’da bir kasabaya böyle bir şey düşmüştü. Onun da güzel görüntüleri vardı. Dünde bizde çok yerde görüntüledik. Bu göktaşı yere düştü mü bunu bilmek gerçekten çok güç.

* Çok yüksekten geçiyor. 50 kilometre yükseklik diyebiliriz. Yere çarpmadan parçalara ayrılmış olabilir.

* Göktaşları direk düştükleri yerde arabalara, evlere, camlara büyük zarar verebilir. Canlı varsa mutlaka ölümler olabilir. Umarız ki araziye düşmüştür.

DÜN GECE IŞIK SAÇARAK DÜŞTÜ

Türkiye’de, dün gece saat 20.30 sıralarında Ağrı, Erzincan, Erzurum, Van, Trabzon, Artvin dahil bazı kentlerde cep telefonu kameralarıyla çekilen görüntüler heyecanlandırdı.

Göktaşı (meteor) düşmesi olduğu iddia edilen görüntülerin ardından bazı kişiler, Düzköy ilçesindeki Şahinkaya Dağı eteklerine gelerek, düştüğü iddia edilen göktaşı ya da parçalarını aramaya başladı. Arazi ve ormanlık alanlarda arama yapanlar, çukurla karşılaştı. Bir an heyecanlanan kişiler, yaptığı inceleme sonucu çukurun, kopan ağaç köküne ait olduğunu belirledi. Ellerinde sopalarla ormanlık alanda arama yapan 15 kişilik grup, herhangi bir ize rastlayamadı.

 ‘GÖKTAŞINI BULURSAK DEVLETE VERECEĞİZ’

Bölgede arama yapan Ahmet Yılmaz, dün akşam ışık hüzmesini gördüğünü belirterek, “Bir baktım, ateş gibi gökyüzünde ışık yayıldı. Şaşırdık, kaldık. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Nereye düştüğünü bilmiyoruz, merak ediyoruz” dedi.

Trabzon'da göktaşı avı! "Bulursak devlete vereceğiz"

Ömer Sürür de “Gerçekten çok şaşırdık. Ben böyle bir şey daha önce görmedim. Daha önce bu tür şeyleri televizyonlardan görüyorduk. Düşen şeyin bir zararı var mı, yok mu, diye araziye bakıyoruz. Olumsuz bir durumla karşılaşmadık, bunun için mutluyuz. Işığı gördüğümüz yerlere gündüz baktık. Aradık ama bir şey bulamadık” diye konuştu.

 Trabzon'da göktaşı avı! "Bulursak devlete vereceğiz" - Resim : 2

Muhittin Civelek ise ışığın görüldüğü yerlerde gündüz gözüyle arama yaptıklarını belirterek, “Böyle bir ışık süzülmesini ilk defa gördüm. Çok korktuk. göktaşını bulursak devletimize teslim edeceğiz” dedi.

İLK VAKA DEĞİL

Türkiye'de bazı bölgelerde göktaşları bulundu. Çorum'da vatandaşların bulduğu dev göktaşı ziyarete  açıldı. Bingöl'de de Amerikalı uzmanların arama yaptığının duyulması üzerine vatandaşlar uzun süre dağ taş göktaşı aramıştı. 

Trabzon'da göktaşı avı! "Bulursak devlete vereceğiz" ile ilgili etiketler Erzincan Trabzon Ağrı göktaşı ışık
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.