Torikian: Ermenistan'daki Ermeniler Ankara ile yakınlaşmak istiyor!

Her 24 Nisan'da olduğu gibi gündemi işgal eden sözde Ermeni soykırımı konulu tartışmalar sürerken, dikkat çeken bir çıkış geldi. Ermeni akademisyen Iver Torikian, ülke dışındaki Ermenilerin Türkiye ile barışı istemediğini dile getirerek diasporanın karar alma sürecinde ülke üzerindeki etkisi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bir dönem İstanbul'da yaşayan Ermeni akademisyen Iver Torikian, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yeni seyrine yönelik değerlendirmede bulundu.

Torikian, Ankara-Erivan arası zayıf ilişkilerin Türk halkından çok daha fazla Ermenistan halkına zarar verdiğini düşündüğünü söyledi. Karayla çevrili ülkesinin özel olarak doğal kaynağı bulunmadığını belirten Torikian, "Bana göre Türkiye ile zayıf ilişkilerin etkisi Ermenistan ve halkını ekonomik olarak olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı.

Yurt dışında yaşamasına rağmen uzmanların tartışma ve bildirgelerini takip ettiğini aktaran Torikian, Türkiye-Ermenistan sınırlarının açılmasından komşu ülkelerin de fayda sağlayacağını dile getirdi. Torikian, iki ülke arasında doğrudan uçuşların yeniden başlamasının önemine işaret ederek bunun özellikle Türkiye'de çalışan Ermeniler açısından avantajlı olacağını belirtti.

YURT DIŞINDAKİ ERMENİLERİN ETKİSİ

Dünyadaki 8 milyon Ermeni'nin sadece 2 milyonunun Ermenistan'da yaşadığını söyleyen Torikian, kazandıkları dövizleri ülkesine gönderen yurt dışı nüfusunun ülke içinde büyük etkiye sahip olduğunu vurguladı.

Torikian, Ermeni diasporasının Ankara-Erivan ilişkisine yönelik fikirlerinin Ermenistan'dakilerden farklı olduğuna dikkati çekti.

Ermenistan'daki halkın 'kendi kararlarını kendisinin verebilmesinin önemine' işaret eden Torikian, "Türkiye'ye yönelik bir karar alma sürecinde Türkiye'deki Türklerin değil de Türkiye dışındaki Türklerin etkili olması ne kadar garip olurdu" dedi.

ERMENİ DİASPORASININ ETKİSİ

Diaspora Ermenilerinin Ankara-Erivan arasında son dönemde kayda geçen yeni anlaşmalara ideolojik gerekçelerle karşı çıktıklarını bildiren Torikian, "İdeolojik terimlerle düşünebilme lüksünü de karşılayabiliyorlar. ABD ve Fransa'daki Ermeniler biliyorlar ki geçim yolları Ankara-Erivan arası zayıf ilişkilerden kötü etkilenmeyecek ve topluluklarını bir arada tutan Türk karşıtı eylemlere de katılabilecekler" diye konuştu.

Ülke içindeki halkın çoğunun Türkiye-Ermenistan'ın daha iyi ilişkilere sahip olmasını istediğini belirten Torikian, "Kötü ilişkiler Ermenistan halkında zorluklara yol açıyor ve biliyorlar ki daha iyi ilişkiler kendilerinin yaşam standartlarını yükseltecek" değerlendirmesinde bulundu.

 

SuperHaber

Kaynak | İnternetHaber

Torikian: Ermenistan'daki Ermeniler Ankara ile yakınlaşmak istiyor! ile ilgili etiketler Ermeni Türkiye torikian Açıklama barış
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.