Topkapı Sarayı'na AVM mi yapılacak?

Hürriyet gazetesinin sürmanşetinde yer alan Ömer Erbil imzalı haber büyük tartışma yarattı. Haberde, Koruma Kurulu'nun Topkapı Sarayı’nı 1. derece arkeolojik sit alanından 3. dereceye düşürme kararı aldığı belirtildi. Kararda yer alan "Bu alanlarda belediyesince veya valilikçe inşaat izni verilmeden önce, ilgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilerek, sondaj sonuçlarına ilişkin raporun, kültür varlığının bulunması halinde varsa kazı başkanının görüşleri ile birlikte müze müdürlüğünce koruma kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçebileceğine.." ifadesi çarpıtılarak, Topkapı Sarayı'nın "rant amaçlı imara açılacağı" algısı yaratıldı! Hürriyet'in bu haberi üzerine CHP'den de "Topkapı Sarayı'na AVM yapacaklar" iftirası geldi...

Fatih Belediyesi Topkapı Sarayı’nın sit derecesini düşürmek için İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuru yaptı. 1995 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Sur-u Sultani içinde kalan hasbahçenin 3. derece arkeolojik sit derecesine düşürülmesi önerisine Koruma Kurulu itiraz etmedi.

Koruma Kurulu Başkanı Cem Eriş ile Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz arkeolojik sit sınırının değişmesi yönünde görüş bildirdi. Kurulun arkeolog üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez de karara itiraz etmedi. Mimar üye Prof. Dr. Nazlı Ferah Akıncı karşı oy kullandı.

Alınan karar ile bilim insanlarının da onayı alınmak şartıyla "denetimli inşaat" yapılabilecek.

2863 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Yasası’na göre 1. derece arkeolojik sitlerde yapılaşma tamamen yasakken, 3. derece arkeolojik sit alanlarında müze denetimli inşaat izni veriliyor. Saray’ın avluları için ise kararı Kültür Bakanlığı verecek.

34kgnrgg

RANT AMAÇLI, DENETİMSİZ İMAR YOK!

2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası sit alanlarını koruma yetkisini Koruma Yüksek Kurulu’na veriyor. Yüksek Kurul bu görevi ilke kararları ile yürütüyor. Arkeolojik sitlerin koruma ve kullanma koşulları da 658 sayılı ilke kararında belirtiliyor. Buna göre, ‘‘1. derece arkeolojik sit alanlarında kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağına’’ deniliyor.

Aynı ilke kararında 3. derece arkeolojik sit alanları için ise şöyle deniliyor:

‘‘Bu alanlarda belediyesince veya valilikçe inşaat izni verilmeden önce, ilgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilerek, sondaj sonuçlarına ilişkin raporun, kültür varlığının bulunması halinde varsa kazı başkanının görüşleri ile birlikte müze müdürlüğünce koruma kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçebileceğine..’’

fwkjfwrggg

* "AVM VE REZİDANS YAPMAK İÇİN TOPKAPI SARAYI'NI KATLEDECEKLER"

Hürriyet'in bu manipülatif haberi üzerine CHP'den de beklenen açıklamalar kısa süre sonra geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Topkapı Sarayı'nın çevresinin 1. Derece SİT alanından çıkarılmasına ilişkin kararı "Tarihi, imar rantına kurban ediyorlar. Bu cinayeti işlemeyin, tarihe saygısızlık yapmayın" ifadeleriyle çarpıttı.

Kararda rant amaçlı bir imarın söz konusu olmamasına karşın, kararı böyleymiş gibi lanse eden CHP'li vekil, bölgenin imara açılmasıyla, Topkapı Sarayı'nın çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ve siluetinin bozulacağını öne sürdü.

"AVM ve rezidans yapmak İçin Topkapı Sarayı'nı katledecekler" diyen Yarkadaş, "Bu IŞİD kafasıdır. Onlar da tarihi eserleri yok ediyor AKP de..." ifadesini kullandı. Yarkadaş, "Tarihi kendileriyle başlatmak ve toplumun belleğini silmek istiyorlar. AKP öncesine ait hiçbir şeyin gelecek kuşaklara kalmasını istemiyorlar. Hem belleksiz bir toplum yaratmak, hem de ceplerini doldurmak İstiyorlar. Gözleri de doymak bilmiyor" diye konuştu.

BELEDİYEDEN YALANLAMA

Hürriyet ve CHP'nin ortak algı operasyonuna yanıt ise gecikmedi. Fatih Belediyesi'nden yapılan açıklamada kararın "denetimli imar izni" olduğu vurgulandı ve rant amaçlı bir inşaatın söz konusu olmadığı belirtildi.

İşte o açıklama;

fwrjfrggg

Topkapı Sarayı'na AVM mi yapılacak? ile ilgili etiketler Topkapı Sarayı AK Parti imar
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.