Tonga'daki yanardağ patlaması tsunamiye yol açtı: Başbakan ile iletişim kurulamıyor

Büyük Okyanus'taki ada ülkesi Tonga'da meydana gelen yanardağ patlaması tsunamiye neden oldu. Bilim insanları söz konusu patlamanın bin yılda bir görülecek bir olay olduğunu belirtirken ülkede iletişim hatlarında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern Tonga ile sağlıklı iletişim kurulamadığını ve Başbakan ile sağlıklı iletişim kurulamadığını söyledi. Tsunaminin Peru ve Japonya'da meydana geldiği öğrenildi.

Büyük Okyanus'ta yer alan ada ülkesi Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’ndaki yanardağda büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından tsunami uyarıları gelirken, Nuku’alofa’da dev dalgalar kıyıya vurdu, birçok yerleşim alanı sular altında kaldı. Uzaydan bile rahatlıkla görülebilen patlamanın görüntüleri uydulara da yansıdı.

Tonga'daki yanardağ patlaması tsunamiye yol açtı: Başbakan ile iletişim kurulamıyor

Peru'ya ulaşan dalgalar sahildekilere zor anlar yaşattı. Eşyalar sürüklendi insanlar canlarını zor kurtardı. Kaliforniya'da ise sörfçüler tsunamiye denizde yakalandı. Kısa süre dalgalarla boğuşan sörfçüler karaya çıkmayı başardı.

Tonga'daki yanardağ patlaması tsunamiye yol açtı: Başbakan ile iletişim kurulamıyor - Resim : 2

BAŞBAKAN İLE İLETİŞİM KURULAMIYOR

Yaklaşık 105 bin nüfuslu Tonga'da ise iletişimde büyük güçlük yaşanıyor. İnternet ve telefon hatlarının zarar gördüğü belirtiliyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, yanardağ patlamasının ardından oluşan tsunaminin vurduğu ada ülkesi Tonga ile sağlıklı iletişim kuramadıklarını bildirdi. Ardern, ellerinde Tonga'da meydana gelen bir yaralanma veya ölümle ilgili rapor olmadığını, yerel cep telefonlarının çalışmadığını ve Tonga Başbakanına ulaşamadığını belirtti.

Tonga'daki yanardağ patlaması tsunamiye yol açtı: Başbakan ile iletişim kurulamıyor - Resim : 3

Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri ve Dışişleri Bakanlığının ülkede neyin gerekli olduğunu ve nasıl yardım edileceğini belirlemek için çalıştığını ifade eden Ardern, ihtiyaç duyulması halinde haberleşmeyi sağlayan denizaltı kablosunun onarımında her türlü yardımı sağlayacaklarını bildirdi.

JAPONYA'DA DA TSUNAMİ MEYDANA GELDİ

Kyodo ajansının Japonya Meteoroloji Ajansına (JMA) dayandırdığı haberine göre, yanardağın aktif hale gelmesinin ardından ülkenin güneyindeki Amami Adası'nda 1,2 metreyi bulan dev dalgalar gözlemlendi.

JMA, ülkenin güneybatısındaki adaların bir kısmında, yüksekliği 3 metreyi bulan tsunami meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Tonga'daki yanardağ patlaması tsunamiye yol açtı: Başbakan ile iletişim kurulamıyor - Resim : 4

Japonya'nın Pasifik Okyanusu kıyılarında yüksekliği 1 metreyi geçmeyen tsunamiler oluştuğunu belirten JMA, bu olaylarda can veya mal kaybı olmadığını vurguladı.

Yetkililer, ülkenin kuzeydoğusunda mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin vurduğu bölgelerde yaşayanlara deniz kenarından uzak durmaları çağrısı yaptı.

Tonga'daki yanardağ patlaması tsunamiye yol açtı: Başbakan ile iletişim kurulamıyor - Resim : 5

"BİN YILDA BİR KEZ GÖRÜLECEK OLAY"

Bilim insanları bu çapta bir patlamanın 1000 yılda bir gerçekleşebilecek kadar nadir bir doğa olayı olduğunu söylüyor. Ortaya çıkan kül ve duman nedeniyle uçuşlarda da aksama yaşanıyor.

Tonga'daki yanardağ patlaması tsunamiye yol açtı: Başbakan ile iletişim kurulamıyor ile ilgili etiketler Yanardağ patlama Tsunami Japonya Peru tonga
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.