TL'deki değerlenme yatırımcıyı iştahlandırdı

Türk Lirası’nın 2021’e sıcak bir giriş yapması yatırımcıların da iştahını kabarttı. Daha fazla kazanç elde etmek isteyen yabancı yatırımcıların Türk Lirası’na ilgisi arttı.

Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayı başlarında ekonomi politikası ekibinde değişikliğe gitmesinden bu yana dolar karşısında % 23 oranında büyük bir sıçrama yaparak değerlendi. Bu gelişim, Ankara'nın Orta Doğu'nun en büyük ekonomilerinden birini yönetmek için daha merkezci bir yaklaşım izleyeceği yönündeki yatırımcı iyimserliğini güçlendirdi.

''DOLAR 6,50'NİN ALTINA DÜŞECEK''

Societe Generale SA ve HSBC Holdings Plc analistleri yükselişin henüz bitmediği öngörüsünde bulundu. TL’nin dolar karşısında değer kazanmaya devam edeceğini ve Dolar/TL kurunun 6,50’nin atlına düşeceğini belirten analistler TL’nin %7 düzeyinde değer kazanacağı  tahmininde bulundu.

Analistler, son dönemdeki faiz oranlarındaki artışlar ve çift haneli rakamlarda kalan enflasyon beklentisinin, TL’nin yükseliş ortamına katkıda bulunduğunu belirtti.

Societe Generale'nin Londra merkezli yükselen piyasalar stratejisi direktörü Phoenix Kalen, hükümetin yüksek kısa vadeli finansman ihtiyaçları ile karşı karşıya kalmasıyla, “Türkiye'nin manevra alanı önceki yıllara göre çok daha az” dedi. Kazanımların hızının ise muhtemelen yavaşlayacağını söyledi.

2023'E KADAR SIKI PARA POLİTİKASI

Goldman Sachs Group Inc. tarafından hazırlanan bir rapora göre, geçen yıl Türk bankaları, ülkenin döviz rezervlerinin 100 milyar dolarından fazlasını TL'yi desteklemek için harcadı. Merkez Bankası Müdürü Naci Ağbal, bu stoku yeniden inşa etme arzusunun sinyalini verdi. Erken faiz indirimleri endişesini hafifletmeyi amaçlayan bir taahhüt olarak, Türkiye'nin 2023'teki enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini söyledi.

Dolar-lira çiftinin son on yılda çoğunlukla regresyon çizgisinin üstünde veya altında bir standart sapma içinde işlem gördüğü gözleniyor. Son kazançlar, para birimini üst bandın altına getirdi ve başka bir büyük ralli elde etmenin daha zor olabileceği tahminlerini doğurdu.

Handelsbanken'de Stockholm merkezli kıdemli ekonomist Erik Meyersson, 2014 ve 2019'da olduğu gibi, Cumhurbaşkanı'nın, Merkez Bankasına vaktinden önce daha düşük faiz oranlarına dönmesi için baskı yapmasını engelleyecek hiçbir şey olmadığını söyledi. Erdoğan’ın yüksek borçlanma maliyetlerinden hoşnutsuzluğu vurguladı.

Coex Partners'da Londra merkezli ekonomist olan ve sözde 'acı eşiğini' ralliden hemen önce başarıyla tahmin eden Henrik Gullberg'e göre, o hesaplaşma gününe kadar, lira risk iştahını artırarak ekstra destek alabilir. Dolar/TL kurunun 6,85 veya 6,9'a çıkması durumunda değerlemelerin uzayabileceğini, ancak 6,3'e kısa bir artış potansiyeli bulunduğunu belirtti.

TL DEĞER KAZANMAYA DEVAM EDECEK

 Gullberg ise ‘‘Daha geniş ortam, risk duyarlılığını desteklemeye devam ederse ve TCMB'nin daha muhafazakar politika yaklaşımını sürdürmesine izin verilirse, liranın değer kazanmaya devam edeceğini düşünüyorum ” dedi.

TL'deki değerlenme yatırımcıyı iştahlandırdı ile ilgili etiketler Türk Lirası faiz TCMB Receo Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.