Tırnak yemek orucu bozar mı?

Tırnak yemek orucu bozar mı? Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutmaya başlayan Müslümanlar internette orucu bozacak faktörleri araştırmaya başladı. Merak edilen konulardan biri de tırnak yemek orucu bozar mı bozmaz mı konusu oluyor. Yanlışlıkla tırnak yutmak durumunda orucun bozulup bozulmayacağını sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki tırnak yemek orucu bozar mı? İşte detaylar...

Tırnak yemek orucu bozar mı? Son dönemde internette en çok araştırılan konulardan biri de orucu bozacak durumlar oluyor. Merak edilen sorulardan biri de tırnak yemek orucu bozar mı oluyor. Yanlışlıkla tırnak yutulması durumunda oruç bozulur mu konusunu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki tırnak yemek orucu bozar mı? İşte yanıtı...

TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçmişte tırnak yeme alışkanlığı için fetva yayınlamıştı. Diyanet'in fetvasına göre, tırmak yemek ve tırnağı yutmak orucu bozar.

Diyanet'in fetvasında, "Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz. Ağız bazen bedenin içi sayılır. Bunun için oruçla kimse, tükürüğünü yutarsa orucu bozulmaz" şeklinde aktarılıyor.

TAKMA TIRNAK ORUCU BOZAR MI?

Abdest veya guslün geçerli olması için suyun, bedenin veya abdest organlarının yıkanması gereken kısmın her tarafına ulaşması gerekir. Yıkanması gereken yerlerde kuru yer kalırsa gusül ve abdest geçersiz olur. Abdest alacak veya gusledecek kimsenin bedeninde, suyun deriye ulaşmasını engelleyecek bir şey varsa önce onu gidermesi gerekir. (Müslim, Tahare, 31; Ebu Davut, Taharet, 99; Ali el-Kari, Fethu babi’l-İnaye, I, 31).
Bu itibarla, güzellik amacı ile tırnakların üzerine yapıştırılan yapay tırnaklar suyun kişinin kendi tırnağına ulaşmasına engel olacağı için gusül ve abdeste de engel olur.

Ancak tedavi amacı ile zorunlu olarak bedene takılan veya yapıştırılan kalıcı materyal ise suyun bedene ulaşmasına engel olsa bile, gusül ve abdeste engel olmaz. Böyle durumlarda takılan veya yapıştırılan şeyin üstünün yıkanması, bu da mümkün olmazsa üzerinin mesh edilmesi yeterlidir. Çıkarılıp takılabilen tırnakların ise abdest ve gusül için çıkartılıp altlarının yıkanması gerekir. Takma tırnak oruç tutmaya engel değildir. Zira yeme içme gibi bir işlem değildir.

Tırnak yemek orucu bozar mı? ile ilgili etiketler Ramazan oruç
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.