Tilavet Secdesi Nasıl Kılınır? Kur'an'da Tilavet Secdesi Olan Cüzler hangileri?

Tilavet Secdesi nasıl kılınır sorusu hakkında araştırmalara yapan vatandaşlar, Tilavet secdesi ayetlerini de merak ediyor. Ramazan ayının ortalarını yaşadığımız şu günlerde müslümanlar, kur'an'da geçen tilavet secdesi ayetlerini okuduğundan tilavet secdesi kılıyorlar. Tilavet ayetlerini okuyan ya da duyan kişi tilavet secdesi yapmakla mükellef. Peki tilavet secdesi nasıl kılınır, hangi ayetlerde tilavet secdesi geçer? Detaylar haberimizde...

Tilavet Secdesi hakkında tüm detaylar haberimizde. Kur'an'da geçen tilavet secdeleri okuyan ya da duyan müslümanlara tilavet secdesi kılmak vacip olur. Peki Kur'an'da tilavet secdesi ayetleri hangileridir? Ramazan ayında mukabele okuyan vatandaşlar, en çok Tilavet secdesi nasıl kılınır, Tilavet Secdesi Ayetleri hangileridir merak ediyor. İşte yanıtı...


TİLAVET SECDESİ NASIL KILINIR?

Kur’an’da geçen Tilavet secdesi şu şekilde yapılıyor;

Namaz dışında ise secde ayetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, Tilavet secdesine niyet ederek abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye gider.

Üç defa "sübhâne rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra tekbir alarak secdeden kalkar ve "semi'nâ ve ata'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr" der. (Bakara, 2/286) Niyet şarttır. Zira niyetsiz sahih olmaz.

Secde âyetini işiten cünüp veya abdestsiz kimse, temizlendikten sonra tilavet secdesi yapar. Bir oturumda, bir secde âyetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder. Bir oturumda ne kadar secde âyeti okunmuşsa, o kadar tilavet secdesi gerekir. Mesela üç secde âyeti okunursa, üç secde gerekir.

Tilavet Secdesi Nasıl Kılınır? Kur'an'da Tilavet Secdesi Olan Cüzler hangileri?

NAMAZDA TİLAVET SECDESİ

Namazda okunan secde ayetini namazda olmayan bir kimse işitirse tilavet secdesi yapar. Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde ayetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra secde yapar. Namaz kılan kişi okuyunca, hemen ayrıca rüku veya bir secde yapıp ayağa kalkar. Okumasına devam eder. Secde âyetini okuduktan iki üç âyet sonra namazın rükusuna eğilirse ve tilavet secdesine niyet ederse, namazın rüku veya secdeleri, tilavet secdesi yerine geçer.

TİLAVET SECDESİ HANGİ SURELERDE VAR?

Tilavet secdesi Kur’an-ı Kerim’de aşağıda sıralanan cüzlerde yer almaktadır;

9. CÜZ - A`raf sûresi - 206

13. CÜZ - Ra`d Sûresi - 15

14. CÜZ - Nahl sûresi - 49

15. CÜZ - İsrâ sûresi - 107

16. CÜZ - Meryem sûresi - 58

17. CÜZ - Hacc sûresi - 18

19. CÜZ - Furkan sûresi - 60

19. CÜZ - Neml sûresi - 25

21. CÜZ - Secde sûresi - 15

23. CÜZ - Sâd sûresi - 24

24. CÜZ - Fussılet sûresi - 37

27. CÜZ - Necm sûresi - 62

30. CÜZ - İnşikak sûresi - 21

30. CÜZ - Alâk sûresi – 19

TİLAVET SECDESİ NEDİR?

Tilavet secdesi; Kur'an-ı Kerim’de on dört yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye verilen isimdir.

Tilavet Secdesi Nasıl Kılınır? Kur'an'da Tilavet Secdesi Olan Cüzler hangileri? ile ilgili etiketler namaz Kur'an tilavet secdesi nasıl kılınır tilavet ayetleri tilavet sureleri tilavet namazı
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.