TikTok kullanıcıları dikkat! Bu videoları paylaşmak artık yasak!

TikTok'ta son dönemde popüler hale gelen süt kasası akımına karşı uzmanlardan peş peşe uyarılar gelince TikTok harekete geçti. Uzmanların "Merdivenden düşmekten daha kötü" olarak belirttiği bu akımın videoları artık TikTok'ta paylaşılmayacak.

TikTok'ta yayınlanan tehlikeli akımların ardı arkası kesilmiyor. Son olarak oldukça popüler olan bir akıma karşı uzmanlar peş peşe uyarılarda bulundu. 

ÇOK TEHLİKELİ YARALANMALARA NEDEN OLUR

Uzmanlar, oldukça tehlikeli bir şekilde istiflenmiş ve sağlam olmayan bu kasalardan düşen insanların videolarının sosyal medyada hızla yayılması ve viral olmasının çok tehlikeli yaralanmalara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

New York'taki Mount Sinai hastanesinde spor hekimliği konusunda uzmanlaşmış ortopedi cerrahı olan Shawn Anthony, Washington Post'a “Bu videolardaki düşüşler belki bir merdivenden düşmekten bile daha kötü. Kendinizi korumak çok zor ve bu düşmeler eklemlerin hasar görmesi açısından çok riskli. "Ciddi yaralanmalar, kırık bilekler, omuz çıkıkları, menisküs yırtıklarının yanı sıra ciddi omurilik yaralanmaları gibi hayatı tehdit eden durumlarla karşılaşılabilir” dedi.

Virginia merkezli ortopedi cerrahı George Gantsoudes ise bu konuda Twitter'da şunları yazdı.

"Bu challenge’ın neden olduğu yaralanmalar nedeniyle oluşan sorunları düzeltmek için birtakım ortopedik ameliyatların yapılması gerekebilir.”

23 Ağustos Pazartesi günü, Baltimore şehir sağlık departmanı konu ile ilgili şöyle bir tweet attı:

“Ülke çapında COVID-19 hastane yatışları artarken, lütfen #milkcratechallenge girişiminde bulunmadan önce sizin için uygun bir yatağı olup olmadığını öğrenmek için yerel hastaneniz ile görüşün.”

BACAKLARINI KIRMA, ÇALIŞTIR

Baltimore Şehri Ulaştırma Bakanlığı ise gençleri “Milk Crate Challenge'dan daha güvenli! Bacaklarını çalıştır, bacaklarını kırma!” diyerek küresel bir bisiklet mücadelesine katılmaya davet etti.

TİKTOK, DOKTORLARIN UYARILARI ÜZERİNE 'MİLK CRATE CHALLENGE' VİDEOLARINI KALDIRIYOR

Doktor ve sağlık kurumlarının, 'Milk Crate Challenge' nedeniyle yaşamı tehdit eden olası yaralanmalar konusunda uyarıları sonucunda TikTok da "Tehlikeli eylemleri yüceltiyor" trendini öne sürerek videoları kaldırma sürecinde olduğunu doğruladı. TikTok sözcüsü Fast Company'ye viral kemik kıran Milk Crate Challenge'ı için bu tür videoları platformlarından kaldıracaklarını şu sözlerle açıkladı.

"Tehlikeli eylemleri teşvik eden veya yücelten içeriği yasaklıyor ve bu tür içeriklerin oluşmasını önlemek ve insanları caydırmak için bu videoları yayından kaldırıyoruz. Herkesi ister çevrimiçi ister çevrimdışı olsun davranışlarında dikkatli olmaya teşvik ediyoruz."

Videolar TikTok'ta hoş karşılanmıyor ama Twitter ve Instagram dahil olmak üzere diğer sosyal medya platformlarda bu videoların yayınlanmasına hala izin veriliyor.

 

EKLEMLER ÇOK BÜYÜK RİSK ALTINDA

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Aybars Tekcan  çığ gibi büyüyen bu akımın olası risklerini anlattı. 

Tekcan, Tiktok’taki ‘milk crate challenge’ın oldukça tehlikeli bir aktivite olduğunu, özellikle çocukların dokularının erişkinlere göre daha narin olduğu için yaralanma riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. “Burada özellikle eklemler daha büyük bir risk altındadır. Bu aktivitede eklem çıkıkları, menüsküs yırtıkları, kıkırdak yaralanmaları, omuz çıkığı, dirsek kırık ve çıkığı, el ve bilek kırığı gibi yaralanmalar çok sık görülebilir.” diyerek bu akıma kapılanları uyardı. 

KALICI SAKATLIKLARA NEDEN OLABİLİR

“Zamanında tedavi edilmeyen kıkırdak ve eklem yaralanmaları, ileri dönemde kalıcı sakatlıklara neden olabilir. Genç yaşta oluşan kıkırdak yaralanmaları özellikle ileri yaşlarda eklemlerde kireçlenmeye neden olabilir. Eğer yanlış bir düşme olursa, halk arasında omurilik felci olarak da bilinen spinal kord yaralanmalarıyla bile karşılaşılabilir.” sözleri ile bu yaralanmaların genellikle cerrahi müdahale gerektirecek hale gelebileceği konusunda uyardı.

Kaynak: Milliyet / Sedef Batı

TikTok kullanıcıları dikkat! Bu videoları paylaşmak artık yasak! ile ilgili etiketler TikTok Süt milk-crate-challenge akim kasa yasak

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.