TİKA nedir? Görevleri nelerdir?

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yani TİKA 1992 yılında kuruldu.1999 tarihine kadar Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak devam eden TİKA, daha sonra ise Başbakanlığa bağlı olarak devam etmektedir. Vatandaşlar TİKA'nın ne olduğunu merak ediyor. Peki TİKA nedir? Görevleri nelerdir? Amacı nedir? Ne iş yaparlar? Detaylar haberimizde...

1992 yılından bu yana 37 ülkede hizmet veren TİKA, Türk ülkelerinin gelişmesine yardımcı olmuş, kalkınmasına ve ekonomi anlamda büyümesine destek verip geliştirmiştir.Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yani TİKA'nın ne olduğu vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki TİKA nedir? Görevleri nelerdir? Amacı nedir? Ne iş yaparlar? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

TİKA nedir? Görevleri nelerdir?

TİKA NEDİR?

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın kısaltımı olan TİKA, Türkiye’nin yurt dışındaki dış yardımlarını yapan, organize eden kurumdur. 1992 tarihinde kurulan TİKA, Sovyetler Birliği olan SSCB’nin bölünmesi sonucu birçok ülkeye yardım etmek, Türk olan ülkeler ile çeşitli bağlantılar kurmak amacıyla kurulmuştur. TİKA, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak 1999 tarihine devam etmiş ve daha sonra Başbakanlığa bağlı olarak devam etmektedir.
TİKA’nın kurulma amacı, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra soydaşlarımız olan diğer Türk devletlerine finansal, eğitim, ekonomi, teknoloji, sosyal ve ticari gibi daha birçok konuda yardım etmek için kurulmuştur. Birçok projeler ve yatırımlar yaparak Türk ülkelerinin gelişmesine yardımcı olmuş, kalkınmasına ve ekonomi anlamda büyümesine destek verip geliştirmiştir. Bunların en önemli örneğini Kazakistan ülkesinin gelişimi ile görebilmekteyiz. TİKA bu görevleri yaparken baştan savma yapmak yerine planlı ve programlı olarak yapmaktadır.


TİKA’NIN GÖREVLERİ NELERDİR?

TİKA 1992 tarihinden bu yana 37 ülkede hizmet vermektedir. Bu ülkelerin 20’sinde Koordine Ofisleri kurmuş ve görevlerini daha yakından inceleyerek sürdürmektedir. Bu sayede 20 ülkede yaşayan TİKA çalışanları ülkelerin gelişmesinde büyük katkı sağlamaktadırlar. TİKA görevleri arasında sadece işbirliği ve yardım etmekte değildir. Bunun yanı sıra belirtilen konularda çeşitli plan ve programlar yapılarak istekler doğrultusunda geliştirmeler yapılmaktadır. Gelişmesi beklenen ülkelere özellikle finansal, ekonomi, teknoloji, eğitim ve ticari gibi çeşitli konularda planlar yapılarak daha fazla destek olmaktadır.

 

TİKA nedir? Görevleri nelerdir? ile ilgili etiketler TİKA nedir görevleri nelerdir
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.