Ticaret Bakanı Muş: Azerbaycan ve Gürcistan ile ticaret hacmi 2020'den yüksek olacak

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forum'unda düzenlediği basın toplantısında Azerbaycan ve Gürcistan ile 2020 yılındaki toplam ticaret hacminin 2021'de yükseleceğinin kesinleştiğini aktardı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu'nun sona ermesinden sonra Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov ve Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Natia Turnava ile basın mensuplarının karşısına çıktı.

Azerbaycan ve Gürcistan'ın bağımsızlıklarının 30. yılını kutlayan Muş, Türkiye'nin kadim bir geçmişe sahip olduğu komşuları Azerbaycan ve Gürcistan ile ticari ilişkilere büyük önem verdiğini vurgulayarak 2020 yılında Azerbaycan'ın gerçekleştirdi ihracat ve ithalatta Türkiye'nin ikinci sırada geldiğine dikkat çekti.

Azerbaycan ve Gürcistan'ın en önemli ticaret ortakları arasında Türkiye'nin olmasını kritik olarak değerlendiren Muş, şu açıklamada bulundu:

"Gürcistan'ın ise ithalatında Türkiye, 2007 yılından bu yana birinci sırada yer alarak, en önemli ticaret ortağı konumuna gelmiştir. Gürcistan'ın 2020 yılı ihracatında ise ülkemiz 4. konumundadır. Ayrıca, bu yılın ocak-kasım döneminde Azerbaycan ile ticaret hacmimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,5 artmış, Gürcistan ile ticaret hacmimiz ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış sergilemiştir. Bu rakamlara göre yılı tamamlamadan, her iki ülkeyle de 2020 yılındaki toplam ticaret hacmimizi aşacağımız kesinleşmiştir."

TİCARET BÖLGEYİ BARIŞ VE İSTİKRAR MERKEZİ HALİNE GETİRECEK

Azerbaycan ve Gürcistanlı mevkidaşları ile ticari ve iktisadi ilişkileri geliştirme yolunda istişarelerin sürdüğü kaydeden Bakan Muş, şu ifadeleri kullandı:

"Görüşmelerimizde, Azerbaycan ile mevcut Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ve Gürcistan ile mevcut Serbest Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı başta olmak üzere lojistik alanında atılması gerekli adımlar ile gümrük alanında iş birliği konularını birçok yönden ele alacağız. Üç ülke arasında tesis edilen mekanizmalar ve kapsamı genişletilen iş birlikleri, önümüzdeki dönemde de birçok alanda üç ülkenin ortak çıkar ve beklentilerine hizmet edecektir."

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu'nun bölgede iş birliğine hız kazandıran bir platform olduğuna dikkat çeken Muş, "Bu ve benzeri platformlarla gelişen ticaretimiz, ülkelerimiz arasındaki bağları kuvvetlendirecek, refah ve zenginliğimizi artıracak, bölgemizi bir barış ve istikrar merkezi haline getirecektir." değerlendirmesini yaptı.

Ticaret Bakanı Muş: Azerbaycan ve Gürcistan ile ticaret hacmi 2020'den yüksek olacak ile ilgili etiketler Mehmet Muş Gürcistan Azerbaycan ticaret
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.