The Economist: Piri Reis denizaltısı Yunanistan için bir baş ağrısı!

İngiltere'de haftalık yayımlanan The Economist dergisi, Türkiye'nin Reis Sınıfı denizaltılar ile Ege Denizi'nde Yunanistan'a karşı üstünlük elde ettiğini yazdı. 'Piri Reis denizaltısı Türk donanması için bir zafer ve Yunanistan için bir baş ağrısı' ifadeleri analizde yer aldı.

Piri Reis denizaltısını Mart ayında Gölcük Tersanesi'nde suya indirildiğini hatırlatan dergi, bu gelişmeyi 'Türkiye donanması için bir zafer ve Yunanistan için bir baş ağrısı' ifadeleriyle yorumladı.

Havadan bağımsız tahrik sistemli (AIP) Piri Reis denizaltısı, Türkiye'nin Reis Sınıfı denizaltılar projesinin ilk ürünü.

SESSİZ OLMASI EGE'NİN SIĞ SULARINDA BÜYÜK AVANTAJ

Ağır torpidolar ile deniz ve kara hedeflerine karşı güdümlü füze atma kabiliyetine sahip bu denizaltı için Economist'e konuşan Kiel Güvenlik Politikası Enstitüsü'nden Johannes Peters, denizaltının sessiz seyir özelliğine övgülerde bulundu.

Peters, 'Klasik dizel elektrik denizaltılar 2-3 gün suyun altında kalabilirken bu AIP denizaltı için bu süre 3 hafta' ifadelerini kullandı.

Piri Reis'in 'Reaktörleri kapatılamayan daha gürültülü nükleer enerjili denizaltılara kıyasla neredeyse 'sıfır gürültü emisyonu' ile çalıştığını' da ifade eden Peters, 'Bu Yunan-Türk geriliminin yaşandığı sığ sular için mükemmeldir'. dedi.

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA HARCAMASI DAHA FAZLA

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi'nde yaşanan gerilime vurgu yapılan haberde, Yunanistan'ın Fransız savaş uçakları satın aldığını ve savunma harcamalarını ikiye katlayarak 5,5 milyar Euro'ya çıkardığı belirtildi.

Ancak dergi, bu miktarın hala Türkiye'nin harcamalarından çok daha az olduğunu da ekledi.

TÜRKİYE'NİN DENİZALTILARI NATO İÇİN BİR DEĞER

Economist, Türkiye'nin 6 son teknoloji denizaltısının NATO için de bir artı değer olduğunu aktardı.

Dergiye konuşan uzmanlardan King's College London'dan Emmanuel Karagiannis ise, Türk denizaltıların 'Yunanistan ile Türkiye arasındaki deniz dengesini yeniden şekillendireceğini' söyledi. 

İSTİHBARAT TOPLAMAK İÇİN DE KULLANILABİLİR

Denizaltıların, 'Yunanistan'ın Kıbrıs, Mısır ve İsrail'e ulaşmak için inşa etmeyi planladığı denizaltı kablolarını gözetlemek de dahil; tartışmalı sularda istihbarat toplamak için kullanabileceğini' yazan dergi, haberinde Karagiannis'in şu değerlendirmelerine yer verdi:

'Denizaltılar orta menzilli gemisavar füzeleriyle de silahlandırılabilir. Bu denizaltıları hedef alacak Yunan gemilerini büyük ölçüde etkisiz hale getirilebilir. Ama bu Türkiye'nin yerli silahlarını Alman tasarımına ne kadar iyi entegre edebileceğine bağlı.'

 

Kaynak: BBC 

 

The Economist: Piri Reis denizaltısı Yunanistan için bir baş ağrısı! ile ilgili etiketler Denizaltı Yunanistan piri reis economist
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.