Teyit kuruluşlarından YouTube'a 'dezenformasyon' tepkisi: Baskı yapmanın zamanı geldi

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından YouTube'a dezenformasyon uyarısı geldi. Dünya çapında faaliyet gösteren yaklaşık 80 teyit kuruluşu YouTube'un dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığını belirterek daha fazla önlem almaya davet etti ve bir dizi öneri sundu. YouTube, özellikle sağlık konusundaki dezenformasyona karşı yetersiz kaldığı gerekçesiyle büyük tepki çekiyordu.

Sosyal medyadaki dezenformasyon tartışmaları YouTube'a yazılan bir açık mektupla yeniden alevlendi. Dünya çapında 80'den fazla teyit kuruluşu YouTube CEO'su Susan Wojcick'e yazdığı mektupta YouTube'un dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığına yönelik kanıtların bulunduğunu belirterek yanış bilgi yayan yayıncıların gelirlerinin azaltılması da dahil bir dizi öneri yer aldı.

Mektupta, "YouTube, platformunun vicdansız aktörler tarafından başkalarını manipüle etmek ve sömürmek ve kendilerini organize etmek ve para toplamak için silah haline getirilmesine izin veriyor" ifadeleri yer aldı.

Meta (Facebook), Twitter ve YouTube, yıllar boyunca bazı kapasitelerde teyitçilerle ortaklık kurdu. Meta'nın International Fact Checking Network adlı çabası, dünya çapında 60 dilde 80 teyit organizasyonuna dayandığı için genellikle en sağlam olarak kabul ediliyor. YouTube, kendi adına, birkaç ülkedeki kullanıcıları doğrulama panellerinde güvenilir bilgilere yönlendirmek için yüzlerce yayıncıyla işbirliği yaptığını söylüyor.

"BASKI YAPMANIN ZAMANI GELDİ"

Brezilyalı teyit kuruluşu Agencia Lupa'nın kurucusu ve Uluslararası Gazeteciler Merkezi'nin Kıdemli Programlama Direktörü Cristina Tardáguila YouTube'a büyük bir baskı yapmanın zamanını geldiğini söyledi.

Teyit kuruluşlarının en çok sağlık konusunda eleştirdikleri YouTube dezenformasyon konusunda zaman içinde bazı önlemler aldı. Kullanıcılar YouTube'da "Covid-19" araması yaptığında, sonuçlar sayfası ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan bilgilere bağlantı veriyor ve ilk olarak yetkili haber kaynaklarından gelen videoları gösteriyor.

YouTube, 2020'de komplo teorileri ve oylama ve seçimler hakkında yanlış bilgiler yaydığı bilinen QAnon ve Proud Boys gibi koordineli grupları yasakladığını söyledi. Platform, diğer ülkelerde de benzer eylemlerde bulunduğunu söylüyor.

Eylül ayının sonlarında YouTube, aşı karşıtı iddiaları çökertmek için adımlar attığını duyurdu. Platform, o sırada aşıyla ilgili yanlış bilgi yaydığı bilinen birçok ünlünün kanallarını kaldıracağını ve şu anda onaylanmış ve uygulanan aşılar hakkında yanlış bilgi veren videoların kaldırılacağını duyurmuştu.

Teyit kuruluşlarından YouTube'a 'dezenformasyon' tepkisi: Baskı yapmanın zamanı geldi ile ilgili etiketler YouTube Mektup Dezenformasyon teyit kuruluşu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.