Tesbih namazı nasıl kılınır? Mevlid kandilinde hangi namaz kılınır?

İslam alemi için oldukça önemli bir yer taşıyan Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in doğum gecesinin yıl dönümüdür. Müslümanlar bu özel günü ibadet ve dualarla geçirmektedir. Peki, Tesbih namazı nasıl kılınır? Mevlid kandilinde hangi namaz kılınır? Detaylar haberimizde...

Peygamber Efendimiz'in doğum gecesi olan Mevlid Kandili, İslam alemi için en mübarek günlerden biridir, bu günde birçok kişi ibadetlerine yoğunluk vererek geçirir. Mevlid Kandilinde okunması gereken duaları ve tesbih namazının nasıl kılındığını merakla araştıran vatandaşlara cevaplarını arama motorlarında buluyor. Peki, Tesbih namazı nasıl kılınır? Mevlid kandilinde hangi namaz kılınır? Detaylar haberimizde...

Tesbih namazı nasıl kılınır?  Mevlid kandilinde hangi namaz kılınır?

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Kandil namazı adı altında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanmış resmi bir bilgi yok. Dolayısıyla kandil namazı olarak adlandırılmış bir namazdan bahsedemeyiz. Fakat Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) amcasına tavsiye ettiği teşbih namaz, kandil gecesi kılınabilecek namazlardan bir tanesi olarak değerlendirilebilir.

Tesbih namazı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan bilgiler doğrultusunda şu şekilde kılınmaktadır;

Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas'a, "Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar." diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14; Tirmizî, Salât, 238).

Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır:

"Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" diye niyet edilerek namaza başlanır.

Sübhâneke'den sonra 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denir.

Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denilir.

Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.

Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.

Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

 

Tesbih namazı nasıl kılınır? Mevlid kandilinde hangi namaz kılınır? ile ilgili etiketler İslam İslamiyet namaz 2019 tesbih namaz tesbih
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.