TEMA Vakfı kurucusu Toprak Dede kimdir? Hayrettin Karaca kimdir?

KPSS ortaöğretim sınavında sorulan TEMA Vakfı kurucusu kim? sorusu merak uyandırdı. TEMA Vakfı kurucusu olan ve Toprak Dede olarak bilinen Hayrettin Karaca’nın hayatı araştırılmaya başlandı. Toprak Dede kimdir? Toprak Dede Hayrettin Karaca kimdir? İşte detaylar…

KPSS ortaöğretim sınavında sorulan TEMA Vakfı kurucusu kim? sorusunun yanıtı Toprak Dede olarak bilinen Hayrettin Karaca oldu. Peki, Toprak Dede Hayrettin Karaca kimdir? Detaylar haberimizde…

TOPRAK DEDE HAYRETTİN KARACA KİMDİR?

TEMA Vakfı’nın kurucusu olan ve Toprak Dede olarak anılan Hayrettin Karaca, KPSS ortaöğretim sınavında adayların karşısına soru olarak çıktı.

Hayrettin Karaca 4 Nisan 1922 yılında Balıkesir, Bandırma'da doğdu. Babası Hocazade Halil Efendi, Annesi Zehra Hanım'dır. Her ikisi de Kırım muhaciridir.

Hayrettin Karaca, orta öğrenimini İstanbul Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı. Lise eğitiminden sonra trikotaj atölyesinin başına geçti. Karaca Trikoları'nı tanınmış bir marka haline getiren Hayrettin Karaca ilk triko ihracatını gerçekleştirdi.

Edebiyatı ve doğayı çok seven Hayrettin Karaca, Anadolu'yu karış karış gezmeye başladı. Ağaçları ve bitki örtüsünü inceleyen Karaca, bunlardan örnekler toplayıp Yalova'daki bahçelerinde yetiştirdi.

Hayrettin Karaca Anadolu'yu gezerken hızlı bir çölleşme tehditinin farkına vardı. Bitki türlerinin yok olduğunu gördü. Harap olmuş meralar, kuruyan şelaler ve tahrip edilen ormanlar onu harekete geçmeye itti. 1972 yılında sanayici arkadaşı Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA'yı kurdu.

(TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca 97 yaşında hayatını kaybetti.

 

TEMA Vakfı kurucusu Toprak Dede kimdir? Hayrettin Karaca kimdir? ile ilgili etiketler KPSS TEMA toprak dede hayrettin karaca
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.