Orman yangınlarını önlemek, söndürmekten daha kolay

Tema Vakfı, orman yangınlarını önlemenin söndürmekten daha kolay olduğunu dikkat çekerek, Orman Yangınları Farklılık Proje’sini başlattı. İnsan kaynaklı yangınlara dikkat çeken Tema Vakfı, başlattığı proje kapsamında vatandaşlara, yetkililer ve kurumlara düşen sorumuluklardan bahsetti.

Tema Vakfı, orman yangınlarını önlemenin söndürmekten daha kolay olduğunu dikkat çekerek, Orman Yangınları Farklılık Proje’sini başlattı.

Tema Vakfı,  ülkemizi derinden etkileyen 2021 yılı orman yangınlarının %87’si kasıt, ihmal, kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanan insan kaynaklı nedenlerle gerçekleştiğini, İnsan kaynaklı orman yangınları nedeniyle tahrip olan orman alanlarının oranı ise %99 olduğunu belirtti. Bu gerçekten hareketle insan kaynaklı orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla “Orman Yangınları Farkındalık Projesi”ni başlatan Tema Vakfı, #DahaYanmadan çağrısıyla yurttaşlara, yetkililere ve kurumlara düşen görev ve sorumluklar “dahayanmadan.com” web sayfasından paylaşılarak orman yangınlarına karşı alınacak bireysel ve kurumsal önlemlerin artırılması amaçlanıyor.

2021 yılı yaz aylarında yaşanan ve afet boyutuna dönüşen orman yangınları Türkiye gündeminin temel konularından biri haline dönüştüğünü belirten vakıf, “Türkiye tarihinin en büyük orman yangını felaketlerini oluşturan yangınlarda resmi verilere göre 133 bin hektar orman, 26 bin hektar tarım alanı yandı. Dokuz kişi ve milyonlarca canlı hayatını kaybetti. Türkiye doğası ve yangın bölgelerindeki yaşam ağır yara aldı.” dedi.

Yangınlarda İnsan Kaynaklı Tahribin Etkisi Büyük

Biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla etkisi artan iklim krizi, içinde yer aldığımız ılıman kuşaktaki orman yangınlarında görülen %25 oranındaki artışın da nedeni olarak gösterildiğini belirten Tema Vakfı,  2021 yılındaki yüksek sıcaklık ve uzun süre normalin üzerinde devam eden kuvvetli poyrazın etkisiyle yaşanan büyük orman yangınları ile birlikte 140 bin hektara yakın orman alanının yanmış olması bu durumu doğruluyor. Bununla birlikte, 2021 yılı yangınlarının çıkış nedeninin %87’sinin kasıt, ihmal, kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması ve yanan ormanların %99’unu tahrip etmesi, yangınlarda insan kaynaklı tahribin etkisinin de büyük olduğunu kanıtlıyor. dedi. 

Orman yangınlarını önlemek, söndürmekten daha kolay ile ilgili etiketler Tema Vakfı Orman Yangını orman yangınları Orman Yangınları Farklılık Projesi daha yanmadan
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.