Telgraf nasıl çalışır? Telgraf nasıl çekilir?

Telgraf nasıl çalışır? Telgraf nasıl çekilir sorularının yanıtı haberimizde. Telgraf, önceden belirlenmiş işaretler kullanılarak belge ve haberlerin hızlı bir şekilde iki merkezi birim arasında gönderilip alınmasını sağlayan iletişim yöntemidir.

Telgraf nasıl çalışır? Telgraf nasıl çekilir? 1792 yılında ortaya Claude Chappe tarafından icat edildiği bilinen telgraf hakkında detaylar haberimzide.

TELGRAF NASIL ÇALIŞIR?

Belirli uzaklıklarda var olan iki merkez arasındaki yazılı belgelerin gönderilmesini sağlayan elektrikli bir iletişim aracı olarak tanımlanan telgraf, alıcı ve verici olarak tabir edilen iki merkez arasında bulunan elektrik hattından çalışmaktadır. Verici olarak ifade edilen maniple aynı zamanda telgraf şebekesinde elektrik akımını açıp kapatan anahtar konumunda bulunurken devrenin tamamlanıp iletişimin sağlanmasında rol oynar.

Elektro mıknatıslı bobinlerden oluşturulan alıcıların karşısında ise ileri-geri hareket eden çubuklar bulunur. Akım geldiği zaman hareket başlarken çubuğun ise mürekkepli kalem bulunur. Hareketle birlikte kalemin kağıt üzerine çizimi meydana gelir. Nokta ya da çizgi olarak şekiller çizilirken sesli olarak çalışan telgraf modelleri de bulunmaktadır. Telgrafın çalışması sert bir cisme vurularak tıkırtı gelmesiyle de mümkün olabilir. Kısa ve hafif tıkırtılar nokta, uzun tıkırtılarda ise çizgi anlamı oluşmaktadır.

19.yüzyılın sonlarında ortaya konan çalışmalarla pil kullanımı arttı. Münih Üniversitesi fizikçilerinden olan Cari Steinheil ise iki yönde akım verebilen bir endüktör kullanımıyla çok daha farklı bir telgrafın ortaya çıkmasını sağladı. Morse alfabe kullanımı çok kısa bir zaman içinde yayılırken rakibi tarafından yapılan kodlama sistemine karşı en ufak bir tereddüt yaşamayan Alman Steinheil sayesinde kısa zaman diliminde tüm Avrupa’da kullanımı söz konusu oldu.

Telgraf Ne İşe Yarar?

Özellikle eski yıllarda uzak mesafeler için araba, uçak gibi taşıma araçları yoktu. Bu sebeple insanlar gidebildiklere yerlere göre tren, at veya yaya olarak gitmekteydi. Bu da uzun süreler alan, yorucu ve tehlikeli bir süreçti. Telgraf ise bu olumsuz durumları ortadan kaldırarak, uzak bölgeler arasındaki iletişimin sağlanmasında uzun yıllar kullanılan telgraf aynı zamanda çok daha seri hareket edilmesini de mümkün kıldı. Bilhassa devlet kurumları arasındaki iletişimi kolay hale getirilirken özellikli Cihan Harbi sırasında Avrupa devletleri arasındaki iletişiminde belirleyici rol oynadı. Ortaya çıkan çeşitli durumların önceden bilinmesi kadar ileriki yıllarda ortaya çıkacak telefon gibi iletişim araçlarının icat edilmesinde de katkısı büyüktür.

Telgraf nasıl çalışır? Telgraf nasıl çekilir? ile ilgili etiketler telefon telgraf nasıl çalışır
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.