Telefonu olmayanlar maskeleri nasıl alacak? İşte 7 soruda ücretsiz maske dağıtımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın ardından, Türkiye'de maske satışı yasaklandı. Maskeler çeşitli vasıtalarla vatandaşlara ücretsiz olarak temin ediliyor. Sağlık Bakanlığı, vatandaşın aklını kurcalayan "Ücretsiz maskeye nasıl ulaşırız, şu ana kadar kaç maske dağıtıldı, cep telefonumuz yoksa nasıl alacağız?" gibi soruları yanıtladı.

Sağlık Bakanlığı, 20-65 yaş arasındaki vatandaşlara eczaneler aracılığıyla ücretsiz maske dağıtılmasına ilişkin uygulamada vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı.

Maske dağıtımındaki kriterler ve öncelikler konusunda bilgi verdi.

Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre maske dağıtımına ilişkin sorular ve yanıtlar özetle şöyle:

ŞİMDİYE KADAR KAÇ KİŞİYE NE KADAR MASKE ULAŞTI?

Dün itibarıyla 39 milyon kişiye kod gitti ve 195 milyon maske dağıtımı yapıldı.

MASKE DAĞITIMI DEVAM EDECEK Mİ?

Evet her hafta 5 tane olmak üzere peyderpey maske dağıtımı devam edecek.

MASKELER KOD DIŞINDA HERHANGİ BİR YERE BAŞVURARAK DA ELDE EDİLEBİLİYOR MU?

Evet e-Devlet üzerinden başvuru yaparak PTT aracılığı ile de maskelere ulaşılabiliyor. Ayrıca telefonlara gelen kod dışında akıllı uygulamalar üzerinden karekod oluşturup maske almak mümkün. Karekoda da onay gerekiyor. Eczacı 'Reçetem Bilgi Sistemi'nde maske butonunda onay görürse kişiye maskesini veriyor.

İLK OLARAK MASKELER HANGİ YAŞ GRUBUNA DAĞITILDI?

20-65 yaş arası tanımlandı; ancak dağıtımda 50-65 yaşa öncelik tanındı, şifreler bu yaş grubuna öncelikli olarak dağıtılıyor.

KRONİK HASTALIĞI OLANLARA ÖNCELİK VERİLDİ Mİ?

Öncelik engelli vatandaşlara tanındı. Daha sonra da başta KOAH olmak üzere diyabet, tansiyon hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlara öncelik tanındı.

CEP TELEFONU OLMAYANLAR YA DA ÜZERİNE KAYITLI OLMADAN KURUMSAL HAT KULLANANLAR NE YAPACAKLAR?

Bu kişiler, herhangi bir eczaneye giderek TC kimlik numaralarını ve kodun kendilerine ulaşmasını sağlayacak bir cep telefonu numarasını vererek sisteme kayıtlarını yaptırabilirler.

Telefonu olmayanlar maskeleri nasıl alacak? İşte 7 soruda ücretsiz maske dağıtımı

Telefonu olmayanlar maskeleri nasıl alacak? İşte 7 soruda ücretsiz maske dağıtımı ile ilgili etiketler Eczane Koronavirüs Korona telefon yasak bilgi
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.