“Emirleriniz bizim için peygamber buyruğudur paşam”

27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan ve Türk demokrasisi için kara bir leke olan askeri darbe sonrası ortaya çıkan konuşmalar darbenin arka planını ortaya koydu. Darbenin lideri Cemal Gürsel İsmet İnönü'ye “Emirleriniz bizim için daima peygamber buyruğudur paşam” dedi. İnönü de, “Büyük bir iş başardınız. Asıl başarınız için ben sizin emrinizdeyim” cevabını verdi.

Türk demokrasi tarihinin kara lekesi 27 Mayıs 1960 Darbesi CHP’lilerin akıllara durgunluk veren iftiralarıyla başlayıp, seçilmiş hükümeti devirerek, on yıllarca sürecek darbeler silsilesine sebep oldu. Bugünlerde yeni versiyonları sahneye koyulan iftira kampanyaları ve sandık dışı iktidar arayışlarının temeli olan 27 Mayıs darbesinin ana aktörlerinden biri de dönemin CHP lideri İsmet İnönü’ydü.

27 Mayıs darbesiyle tutuklanan Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali yaşadıkları zulmü anlatırken, CHP lideri İsmet İnönü'nün bizzat darbenin baş aktörü olduğunu dile getirmişti. Gazeteci İdris Kardaş da darbeyi gerçekleştiren Cemal Gürsel’le CHP Genel Başkanı İsmet İnönü arasında geçen telefon konuşmasını aktararak zihniyetin günümüzde de sürdüğüne vurgu yaptı.

“Emirleriniz bizim için peygamber buyruğudur paşam”

Kardaş’ın aktardığı 61 yıl önce yapılan görüşmede, darbeci Gürsel, İnönü’ye, “Emirleriniz bizim için daima peygamber buyruğudur paşam” diyor. İnönü de, “Büyük bir iş başardınız. Asıl başarınız için ben sizin emrinizdeyim” cevabını veriyor.

“Emirleriniz bizim için peygamber buyruğudur paşam” ile ilgili etiketler 27 Mayıs telefon cemal gürsel ismet inçnü Askeri darbe konuşma
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.