"Tedbirlere uyulduğunda ölen ahiret şehidi olur"

İlahiyatçı, yazar Alı Rıza Demircan, koronavirüse karşı İslam dinine göre Allah'ın emrettiği, Hz. Peygamberin tavsiye ettiği önlemleri anlattı. Demircan, "Peygamberimiz buyuruyor ki, toplumsal ve bireysel alınan önlemlere riayet edildiğinde ölen ahiret şehidi olur." dedi. Demircan, Cuma namazlarının yasaklanmasına kişisel olarak karşı olduğunu, ancak cemaatin bu günlerde cuma namazına gitmedikleri için günahkar olmayacaklarını söyledi.

İlahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan, Habertürk Ana Haber'de Veyis Ateş'in konuğu oldu.

Demircan, programda koronavirüs ile ilgili alınan önlemleri değerlendirdi. 

İslama bakıldığında bugün alınan önlemlerin çok üstünde ve kalıcı önlemler bulunduğunu aktaran Demircan, bunları da temizlik, yiyecek ve içecekler, bedensel ve fikri temaslar, tedavi ile ilgili önlemler, halkın moral gücü önlemleri diye sıraladı.

Bugün koranavirüs yarın da başka bir virüsün tehdit edebileceğini ifade eden Ali Rıza Demircan, geçici değil kalıcı önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Demircan, önlemler arasında ilk sırada saydığı temizliğin Müslümanlar için rutin olduğunu söyledi ve gusül abdest, abdest, tırnak kesimi, bedenin bazı bölümlerinin temizlenmesi ve su ile tahreti anlattı. İslama göre giyim temizliğinin de önemli olduğunu, konut ve iş yeri temizliğinin de namaz, oruç, zekat gibi ibadet olduğunu ifade etti. 

İslamın yasakladığı yiyecek ve içecekleri de aktaran Demircan, 'halalen ve tayyiban gıdalar yiyin" emri verildiğini belirterek bunlardan tayyibenin katışıksız gıdaar olduğunun altını çizdi.

"Tedbirlere uyulduğunda ölen ahiret şehidi olur"

Bedensel ve fikri temaslara ilişkin olarak zina, eşcinsel ilişki, evlilikte anal ilişki ve regl döneminde ilişkilerin yasaklandığını hatırlatan Ali Rıza Demircan, bu yasaklara uyulması halinde hastalıkların daha oluşmadan önlenebileceğini ifade etti. 

Demircan, "Peygamberimiz buyuruyor ki, toplumsal ve bireysel alınan önlemlere riayet edildiğinde ölen ahiret şehidi olur." dedi. 

Cuma namazlarının yasaklanması noktasında şahsi fikrinin bu hafta olduğu gibi bir engelleme olmamasından yana olduğunu belirten Demircan, "Benim tercihim imam hatiplerin kıldırması, ama bu konuda cuma namazına gitmeme tercihinde bulunanların günahkar olmayacaklarına da vurgu yapılmalıdır" ifadesini kullandı.

 

"Tedbirlere uyulduğunda ölen ahiret şehidi olur" ile ilgili etiketler İslam Ali Rıza Demircan namaz Koronavirüs zina eşcinsel regl Temizlik Şehit abdest gusül abdesti anal giyim ahiret
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.