Tedbirler mart ayında esnetilecek mi?

Koronavirüs salgınıyla mücadele bütün hızıyla devam ediyor. Vaka sayılarında yüzde 60'a varan gerileme ve aşılama çalışmalarıyla birlikte, alınan tedbir kararlarında da esnemeye gidilmesi gündeme geldi. Bu kapsamda mart ayının ikinci yarısında hafta içi sokağa çıkma yasağı saatinin 21.00'den 23.00'e çekileceği, hafta sonu yasağının ise gündüz kalkabileceği öğrenildi. Öte yandan okullar ve lokantaların da belli kurallarla açılabileceği kaydedildi.

Türkiye'de koronavirüs salgınına karşı aşılama sürecinin başlamasının ardından yeni planlamalar da gündeme geldi. İlk parti aşılar sağlık çalışanlarına uygulanırken, aşılamada ikinci aşamaya geçildi. Çok kısa zamanda yarım milyon insanın aşılandığı ülkemizde şimdi de huzurevlerinde ve bakımevlerinde kalan vatandaşların aşılanacağı bildirildi.

Yeni parti aşıların ülkeye gelmesi, klinik çalışmaların tamamlanması ve diğer gruplara aşılamanın şubat ayının ikinci yarısından önce mümkün olmayacağı belirtiliyor. Buna bağlı olarak aşılamanın hızlanması ve sonuç alınmasının mart ayının ikinci yarısını bulacağı ifade ediliyor.

AŞI SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Yetkililer aşı konusunda tereddütlerin büyük ölçüde giderildiği, zorunlu olmamasına rağmen sürecin normal işleyeceği görüşünü bildiriyor. Aşının yapılan kişiyi korumasının yanı sıra, dışarıya yaydığı virüs yükünün de azalmasının, bulaştırıcılık düzeyini düşüreceği ifade ediliyor. Öte yandan bazı uzmanlar ise sonbahar döneminde virüsün kış gribi haline dönebileceğini iddia ediyor. Haziran ayından itibaren yerli aşının devreye girebileceği, tekrar aşılamalarının yerli üretimle yapılacağı da gündeme gelen konular arasında.

TEDBİRLERDE İÇİN ESNEMEDE MART AYI İŞARET EDİLDİ

Hükümette yapılan değerlendirme toplantılarında, son iki ay içerisinde uygulanan önlemlerle vakaların yüzde 60 oranında düştüğü, ölüm oranlarında da gerileme beklendiği bildirildi. Toplumsal bağışıklığın da etkisiyle, özellikle büyükşehirlerde önemli oranda sonuç alındığı belirtildi. Bu kapsamda kısıtlama kararlarında esnemeye gidileceği kulislerde konuşulurken, bu tarih için de mart ayı işaret edildi. Uzmanlar ve yetkililer en geç mart ayının ikinci haftasında esnemeye gidileceğini düşünüyor.

ESNEME İLE BİRLİKTE NELER DEĞİŞECEK?

- Hafta içi kısıtlamalarının saatlerinin  21.00'den 23.00'e çekilebileceği belirtiliyor.

-Cumartesi-pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının gündüz için kaldırılması da yeni planlamada söz konusu olabilecek.

- Lokanta ve kafelerin belli kurallarla açılabileceği, buralara HES koduyla girilmesine ilişkin yeni düzenlemeler yapılabileceği öne sürülüyor.

- Bir süre sonra Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, normal hasta kabul edilebileceği, ertelenen ameliyatlar ve tedavilere de yeniden başlanabileceği ifade ediliyor.

- Mart ayından itibaren okulların ikinci yarı yılında yüz yüze eğitime geçmesi de tartışılan konular arasında.

Tedbirler mart ayında esnetilecek mi? ile ilgili etiketler Korona Koronavirüs korona tedbirleri sokağa çıkma kısıtlaması
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.