Bilim Kurulu normalleşmeyi masaya yatıracak

Son dakika haberine göre, Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 17'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak. Toplantının ana gündemi ise vakalardaki son durum ışığında atılabilecek normalleşme adımı olacak. Bakan Koca, bu toplantıdan çıkacak sonuçlarla çarşamba günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında sunumda bulunacak...

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın başkanlığında bugün saat 17.00'de video konferans yöntemiyle biraraya gelecek. Toplantının ardından alınan kararlar yazılı açıklama ile duyurulacak.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi de Çarşamba günü bir araya gelecek. Kabine toplantısında koronavirüs tedbirlerinin esnetilmesi ve normalleşme adımlarının da ele alınması bekleniyor.

Koronavirüs salgını sürecinde artan vakalar karşısında aralarında hafta içi ve hafta sonu kısıtlama tedbirlerinin de olduğu bir dizi yasak uygulamaya sokulmuştu. Bu sayede vaka sayıları 6-7 bin bandına indirildi. Yeni mutasyonlu virüslerin vaka sayılarını hızla arttırması gibi olağanüstü bir neden olmaması halinde mart ayı ile birlikte kısıtlamaların yavaş yavaş esnetilmesi, yeni normalleşmeye doğru yumuşak bir geçiş planlanıyor. Bilim Kurulu'nun bugün gerçekleştireceği toplantıda alınacak kararlar doğrultusunda yarın (çarşamba) yapılacak kabine toplantısında bazı kısıtlamaların esnetilmesi bekleniyor. 

İşte normalleşme yolunda atılacak olası ilk adımlar:

KAFE VE RESTORANLAR İÇİN 30-45-50 KURALI

Uzun süredir kapalı olan kafe ve restoranların mart ortasından itibaren belli kurallarla açılması hedefleniyor. Ancak buralar maskelerin indiği ve bulaşın en fazla bulunuduğu yerler olduğu için zamanlamanın iyi yapılması, kuralların da sert ve net konulması gerekecek. Planlanan düzenlemede 30-45-50 düzenlemesi dikkat çekiyor.

Bu kapsamda, kafe ve restoranlara HES kodu ile giriş yapılabilecek. İç ve dış mekânların kullanımı farklı olacak. İç mekânda kapasitenin en fazla yüzde 30'u (10 masa varsa 3 tanesi hizmete açık olacak), dış mekânlarda yüzde 50'si (10 masa varsa 5 tanesi) hizmete açılabilecek. Bulaşın olmaması içinse müşterilere oturma sınırlaması getirilmesi plan kapsamında. Bu sürenin ise 45 dakika olabileceği ifade ediliyor.

OKULLARIN AÇILMASI VE YÜZ YÜZE EĞİTİM

Mart itibarıyla önce ilköğretim, arkasından da orta öğretim kurumlarının hibrit model ile eğitime başlaması hedefleniyor. Gidişe göre bu sürelerin değiştirilebileceği, yaza da sarkıtılabileceği belirtiliyor.

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?

Üniversitelerin açılmasında YÖK'ün düzenlediği anketin sonuçları etkili olacak. Ancak bu konuda son kararı Sağlık Bakanlığı verecek. Vaka sayılarına göre bahar aylarında üniversitelerin hibrit modelde eğime başlaması, yaz aylarında risk daha düşük olduğu için ağustosa kadar akademik yılın devam etmesi gibi formüller tartışılıyor.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARI

Marttan itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları ile ilgili de bazı iyileştirilmelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Öncelikli olarak hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılması, hafta içi kısıtlamanın ise bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Salgının durumuna göre daha sonra bunun da kaldırılacağı belirtiliyor.

BÖLGESEL KURALLAR

Genel kurallar yerelde de ayrıca değerlendirilecek. İl, bölge bazında kararlar alınabilecek. İller günlük vaka sayıları, 100 bin kişiye düşen vaka sayısı, hastane doluluk oranları, yükü ne kadar kaldırabileceğine bakılacak.

Bu değerlendirme sonucunda bazı kısıtlamaların devamı, hatta daha başka sınırlamalar getirilebilecek.

BAKAN KOCA SUNUM YAPACAK

Diğer yandan kabine gündemine dair alınan son dakika bilgisine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar kuruluna brifing vereceği toplantıda okulların da kontrollü şekilde açılarak yüz yüze eğitim kapsamının genişlemesine bağlı olarak önümüzdeki dönemde atılacak adımlar, son koronavirüs tablosu, mutant virüsle ilgili gelişmeler, kısıtlamaların etkisi ve ikinci doz aşılama çalışmaları ele alınacak.

Toplantıda vaka sayılarına bağlı olarak bölgesel olarak bazı kısıtlamaların esnetilebileceği belirtiliyor.

Bilim Kurulu normalleşmeyi masaya yatıracak ile ilgili etiketler Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.