TBMM'de yeni dönem planı hazır

TBMM'nin ekim ayında başlayacak yeni yasama döneminin önemli çalışması olarak açıklanan içtüzük değişikliği taslağı MHP’ye gönderildi. Taslakta, Meclis ihtisas komisyonlarının güçlendirilmesi ve yasa teklifi verebilmelerinin önü açılırken, genel kurul konuşmalarına sınırlama da bulunuyor.

TBMM’nin ekim ayında başlayacak yeni yasama döneminin en önemli çalışması olarak lanse edilen iç tüzük değişikliğine ilişkin taslağın, cumhur ittifakının ortağı MHP’ye gönderildiği öğrenildi. Hürriyet Gazetesi'nden Nuray Babacan'ın haberine göre, taslakta TBMM ihtisas komisyonlarının güçlendirilmesi ve resen yasa teklifi verebilmelerinin önü açılırken, genel kurul konuşmalarına sınırlama getirilmesi planlanıyor.

İNCELEME BAŞLADI

Hazırlanan taslak, AK Parti ve MHP’de incelendikten ve yeni önerilerle geliştirildikten sonra, ekim ayında TBMM gündemine getirilecek. Çalışma, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir dizi önerilerde bulunmasından sonra hızlandırılmıştı. Taslak metnin hem Cumhurbaşkanlığı’na hem de MHP’ye gönderildiği öğrenildi.

KOMİSYONLAR ÖNCELİKLİ

Taslakta, ihtisas komisyonlarının yetkileri arttırılacak. Komisyonların resen yasa teklifi verme yetkisi olacak. Tekliflerin komisyonlarda görüşülme süreçleri arttırılacak, Genel Kurul’da görüşülme süreleri kısaltılacak. Genel Kurul’daki görüşme takvimleri de yeni sisteme göre düzenlenecek. Partilerin söz almasından, önergelere kadar bir dizi değişiklik düşünülüyor.

ETİK KOMİSYONU

 

Çalışmanın bir başka başlığını ise Siyasi Etik Komisyonu kurulması oluşturuyor. Bu düzenlemenin, milletvekili yasasının içinde “milletvekillerinin yapamayacağı işler” başlığında düzenlenmesinin yeterli olacağını söyleyenler ile ayrı bir Siyasi Etik Komisyonu kurularak, cezayı da içeren yeni hükümler konulmasını önerenler bulunuyor. TBMM’nin 1 Ekim’de açılması ile birlikte, AK Parti ve MHP kurmaylarının taslak üzerinde ortak çalışma yapması bekleniyor.

TBMM'de yeni dönem planı hazır ile ilgili etiketler TBMM yeni yasama dönemi iç tüzük
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.