TB2'lerin fırtına gibi estiği Etiyopya’daki iç savaşta son durum ne?

The Defense Post, SİHA teknolojisinin kaderini 180 derece çevirdiği ülkeler listesine yazılan son ülke olan Etiyopya savaşındaki son gelişmeleri aktardı. İşte ABD merkezli Savunma basınında çıkan haberin tam çevirisi:

Tigraylı isyancılar Pazartesi günü, kuzey Etiyopya’daki iki eyaletten çıktıklarını ve 13 aydır süren acımasız iç savaşta yeni bir dönüm noktası niteliğinde bir kararla Tigray kalelerine çekildiklerini duyurdu.

İSYANCILARIN ÇEKİLMESİ DİYALOG UMUTLARINI CANLANDIRABİLİR

Bu gelişme, yani ayrılıkçı isyancıların Amhara ve Afar’dan çekilme kararı, binlerce insanı öldüren ve birçoğunu kıtlığın eşiğinde hayatta bırakarak ciddi bir insani kriz yaratan savaşta silahları susturmak için diyalog umutlarını canlandırabilir.

TPLF sözcüsü Getachew Reda, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Güçlerimizin Amhara’nın her iki bölgesinden de çekilmesini tamamladık” ifadelerini kullandı.

Savaş alanı Ekim ayının sonundan bu yana el değiştiriyor, her iki taraf da büyük bölgesel ilerlemeler ilan ediyor ve isyancılar Kasım ayında başkent Addis Ababa’dan karayoluyla sadece 130 kilometre uzaktaydılar.

Ancak devlet medyasına göre, 2019’da Nobel Barış Ödülünü alan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed geçen ay cepheye gittiğinden beri, belki de ordunun morali yükseldiğinden- Etiyopya hükümeti bir dizi önemli şehri geri aldı.

ABD, TİGRAYLI İSYANCILARIN GERİ ÇEKİLMESİNDEN MEMNUN

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, TPLF’nin geri çekilmesinin onaylanması halinde ‘Bu, memnuniyetle karşılanacağımız bir şey’ dedi: ‘Bu bizim aradığımız bir şey ve umarız daha geniş bir diplomasiye kapı açar’ dedi.

ETİYOPYA HÜKÜMETİ: ASKERİ YENİLGİLERİNİ ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Ancak Abiy’in sözcüsü Billene Seyoum, isyancıların Pazartesi günkü bu duyurusunu askeri yenilgilerini örtbas ettiği için reddetti.

Seyoum, AFP’ye verdiği demeçte, “TPLF son haftalarda büyük kayıplar verdi ve bu nedenle yenilgiyi örtbas etmek için ‘stratejik geri çekilme’ sözlerini kullanıyor” dedi ve ekledi: ‘Amhara bölgesinde halen içinde bulundukları cepler ve çatışmaya çalıştıkları diğer cepheler var’

AFRİKA’NIN EN KALABALIK İKİNCİ ÜLKESİNDE 11 MİLYON İNSAN YARDIMA MUHTAÇ

BM tahminlerine göre, Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesindeki çatışmalar iki milyondan fazla insanı yerinden etti ve dokuz milyondan fazla insan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

İki tarafın da yaptığı katliamlar, toplu tecavüzler ve diğer vahşet raporları var ve BM İnsan Hakları Konseyi geçen hafta çok çeşitli iddialar ve suistimallerin soruşturulması emrini verdi. BM’nin bu kararı Addis Ababa tarafından kınandı.

Çatışma bölgesinde iletişim kasten kesildi ve gazetecilerin bölgeye erişimi kısıtlandı, bu da savaş alanındaki bu iddiaların doğrulanmasını zorlaştırıyor.

'DİYALOG ALANI' KİSVESİ ALTINDA GERİ ÇEKİLME

Artan çatışmalar ve isyancıların başkente yürüyeceğine dair korkular karşısında alarma geçen yabancı hükümetler geçen ay vatandaşlarını Etiyopya’yı mümkün olan en kısa sürede terk etmeye çağırmıştı.

Afrika Birliği’nin ateşkese aracılık etmek için yürüttüğü bir dizi diplomatik çabaya rağmen, gözle görülür bir ilerleme işareti olmamıştı.

BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü Etiyopya’da kapalı kapılar ardında bir toplantı yaptı, ancak yine somut bir şey ortaya çıkmadı.

Toplantıyı arayan İrlanda’nın BM elçisi Geraldine Byrne Nason gazetecilere verdiği demeçte, TPLF’nin çekilmesinin “diyalog için siyasi alan yaratma umuduyla hoş bir fırsat” sunduğunu söyledi.

TPLF, BATI’NIN ‘DİYALOG İÇİN AMHARA VE AFAR’DAN ÇEKİLİN’ ÇAĞRISINI REDDETMİŞTİ

İsyancılar daha önce hükümetin görüşmelerin başlaması için Afar ve Amhara’dan çekilmeleri konusundaki ısrarını ‘kesinlikle’ reddetmişti.

Ancak TPLF lideri Debretsion Gebremichael Pazar günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yazdığı bir mektupta, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu ve isyancıların geri çekilmesinin “barış için belirleyici bir başlangıç” olacağını umduğunu söyledi.

Debretsion ayrıca Tigray üzerinde uçuşa yasak bölge ve hava veya kara yardım koridoru kurulmasının yanı sıra Etiyopya ve komşu Eritre’ye silah ambargosu çağrısında da bulundu.

Ayrıca Güvenlik Konseyi’nden Amhara güçlerinin ve Eritre birliklerinin batı Tigray’dan çekilmesini sağlamasını istedi.

 

 

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

TB2'lerin fırtına gibi estiği Etiyopya’daki iç savaşta son durum ne? ile ilgili etiketler Savaş Etiyopya son durum gelişme ne öldü tb2 Bayraktar
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.