Tayvanlı çip üreticisi 'Çin işgali riskine karşı' 3 milyon sivil savaşçı yetiştirecek

Her şeyin elektronikleştiği dünyada en önemli endüstriyel ürün çipler oldu. Arz sıkıntısı yaşandığında otomobilden gıdaya, telekomünikasyondan savunmaya kadar her sektörünün durmak zorunda kaldığı çip üretimini Tayvanlı bir işadamı marjinal bir kararla korumak için kolları sıvadı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Tayvan'ın en başarılı işadamlarından biri olan, mikroçip üreticisi United Microelectronics Corp'un (UMC) kurucusu 75 yaşındaki Robert Tsao, muhtemel bir Çin 'işgaline' karşı 3 milyon sivil savaşçının yetiştirilmesi için 1 milyar Tayvan doları (33 milyon ABD doları) bağışladığını duyurdu.

Çin'in Tayvan'a karşı 'güç kullanmasının', 'kasıtlı bir katliam, büyük bir savaş suçu ve insanlığa karşı büyük bir suç' olacağını söyleyen Tsao, orduyla birlikte mücadele etmesi amacıyla 3 milyon 'siyah ayı savaşçısını' önümüzdeki üç yıl içerisinde eğitmek için 600 milyon Tayvan dolar, 300 bin nişancının eğitimi için ise 400 milyon Tayvan dolarının ayrılacağını belirtti.

Ünlü iş insanı, Çin'in yarattığı riski 'varoluşsal' olarak nitelendirerek, "Çin Komünist Partisi'nin Tayvan'a yönelik tehdidi büyüyor. Çin'e karşı mücadele ise köleliğe karşı özgürlük, otoriterliğe karşı demokrasi ve barbarlığa karşı uygarlık anlamına geliyor. Çin'in hedeflerine başarılı bir şekilde direnebilirsek, sadece vatanımızı korumakla kalmayacak, aynı zamanda dünyanın durumuna ve uygarlığın gelişimine büyük katkıda bulunacağız" ifadelerini kullandı..
Çin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Tayvan'da durum, geçtiğimiz ay ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyareti nedeniyle gerilmişti. Çin ziyarete şiddetle karşı çıkmış ve son yılların en büyük askeri tatbikatını başlatmıştı.

ÇİN SAVAŞ UÇAKLARI AĞUSTOS'TA REKOR KIRDI

Öte yandan AFP'nin Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan derlediği verilere göre Çin savaş uçakları, geçtiğimiz ağustos ayında 446 kez Tayvan hava sahasına girerek bir rekor kırdı.
Söz konusu sayı, Çin uçaklarının Tayvan hava sahasına 380 kez giriş yaptığı 2020 yılının tamamından daha fazla bir hava ihlaline işaret ediyor. 2022 yılında ise 1 Eylül'e dek Tayvan hava sahasına giren Çin uçaklarının sayısı 1.068'e ulaştı.

Tayvanlı çip üreticisi 'Çin işgali riskine karşı' 3 milyon sivil savaşçı yetiştirecek ile ilgili etiketler Çin tayvan çip Üretim
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.