Taşeron işçilere müjdeli haber! Kamuda çalışan taşeron işçiye kadro geliyor...

Kamuda çalışan taşeron işçiler kadro müjdesi geldi. Taşeron işçi kadrosunda çalışan ve memur işi yapan çalışanlara kamu personeli hakkı tanınacak. İşte merakla beklenen haberin detayları...

Binlerçe taşeron işçinin beklediği müjdeli haber geldi. Taşeron işçiye kadro geliyor. Kamu kurumlarında memur işi yapan ama taşeron olarak çalışan işçiler için kanun değişiyor.

Memur işi yapan işçi kadrosundakilere ve kadro çalışmasını bekleyen taşeron işçilere müjde de sona yaklaşıldı. Taşeron işçilerin gündeminde kadro var. Taşeron işçiler memur kadrosuna geçince ekonomik açıdan da rahat edecek. Kamudaki verimliliği artıracak, çalışan memurun hakkını alacağı kamu personel reformu çalışmalarına hız verildi.

taAeron

DEVLET MEMURLARI KANUNU TARİHE KARIŞACAK

Reform ile birlikte yıllardır yamalı bohçaya dönen, kamu çalışanlarını a, b, c, d, e diye sınıflandıran Devlet Memurları Kanunu tarihe karışacak.

720 BİN TAŞERON İŞÇİNİN SORUNU ÇÖZÜLECEK

Kamuda çalışan 720 bin taşeron işçinin kadro talebi de kamu personel reformuyla çözümlenecek. Memur işi yapan üniversite mezunu işçilerin beklentileri de bu reform ile çözüme kavuşturulacak.

MEMUR-SEN'DEN AÇIKLAMA

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, masaya kadro taleplerini de taşıyacaklarını söyledi. Kadrolu istihdamın mutlak istekleri ve iş güvencesinin de kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Yalçın, "4B ve 4C'lilerin kadroya geçirilmesi en büyük hedefimiz. Kamudaki taşeronların, memur işi yapan işçi kadrosundakilerin beklentileri masada olacak" dedi.

Taşeron Ne Demek? Taşeron İşçi Anlamı Nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar. Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar. Nedeni ise oldukça basittir:

Örneğin: Bir şirkette günde 1000 kişilik bir yemek için yemek firmasıyla anlaşılmaktadır. Normalde 1000 kişilik yemeği yapacak kadro 10-15 arası değişmektedir ve minimum asgari ücretten bu kişilerin şirkete maliyeti 13 Binden fazla olmaktadır. Ancak aynı iş taşeron firmaya verilirse daha az insan çalıştırılarak yine aynı işin yapılması hedeflenir. Yani 5-6 çalışan ve 7-8 bin TL gibi masraflarla işin altından kalkılmaya çalışılır. Bu durum firmaların yüksek kar amacıyla taşeron işçilerin haklarını nasıl gasp ettiklerini rahatça gözler önüne sermektedir.

Taşeron işçilere müjdeli haber! Kamuda çalışan taşeron işçiye kadro geliyor... ile ilgili etiketler taşeron işçi kamu kadro taşeron
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.