Tarihi projede son 4 metre!

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımına devam edilen Yusufeli Barajı'nın gövdesinin tamamlanmasına tam 4 metre kaldı. Bölgeden gelen son bilgiye göre, ünite-3'e ait 300 ton ağırlığındaki rotor da devasa tavan vinciyle başarılı şekilde yerine indirildi. Baraj tamamlandığında, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olacak.

Türkiye sınırları içinde toplam 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu´nun en büyük nehirlerinden olan Çoruh Nehri üzerinde yapımı sürdürülen Yusufeli Barajı ile HES Projesi bütün hızıyla devam ediyor.

Toplam 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyada ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' alanında 3'üncü en yüksek baraj olacak olan Yusufeli Barajı´nda, 558 megavat kurulu güce sahip olan santral ile yaklaşık 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacının giderileceği öngörülüyor. Yerin altında 110 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve 50 metre derinliğinde yapılan santral binasının beton imalatında adım adım sona yaklaşıldı. Ülkemizin öz kaynakları ile tamamı Türk mühendislerce inşa edilen baraj projesinde, 271 metre gövde yüksekliğine erişildi. 2021 senesinde devreye girmesi planlanan projede gövdenin bitmesine sadece 4 metre kaldı.

Tarihi projede son 4 metre!

‘TAM 300 TONLUK JENERATÖR ROTORU İNDİRİLDİ’

Tamamlandığı zaman milli bütçeye yıllık olarak 1,5 milyar lira katkı getirecek vizyon projelerden olan Yusufeli Barajı'nda; Ünite-3'e ait tam 300 ton ağırlığındaki rotor başarılı ve sorunsuz bir şekilde yerine indirildi. Projede, elektromekanik teçhizat işlerinin baraj inşaatına paralel şekilde yürütüldüğünü bildirildi.

DSİ SON DURUMU AKTARDI

DSİ Genel Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Santral 1, 2, ve 3'üncü ünitelerinde emme borusu ve gömülü parçaları, salyangoz ve türbin muhafazaları yerlerini almıştır. Bütün ünitelerde ikinci faz betonu gömülü parçalarının montajları beton dökümü ile beraber olarak sürmektedir. Öte yandan Ünite-3 ve Ünite-2 stator parçalarının yerlerine geçirilmesi sağlanmıştır. Ağır parçaların kaldırılması tarafında ise tavan vinçlerine 340 ton kaldırma kapasitesi olan kaldırma kirişi geçirilmesi sağlanarak 2 vinç senkronize olarak çalıştırılmıştır. Ünite-3'e ait 203 MVA gücündeki jeneratöre ait olan 300 ton ağırlığındaki rotor iki vincin senkronize çalıştırılmasıyla birlikte yerine başarılı ve sorunsuz bir şekilde indirilmiştir” bilgileri paylaşıldı.

Tarihi projede son 4 metre! - Resim : 2

GÖVDESİ 100 KATLI BİR GÖKDELENE EŞİT DURUMDA

Barajın devam eden inşaatında, 440 metre temel kotundan başlanarak, 710 metre kotuna yükselecek olan tam 275 metrelik gövde yapılacağı öğrenildi. Gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer olacak olan Yusufeli Barajı'nda, Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yol ya da 120 metrekarelik 60 bin konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanılacağı aktarıldı. Günde 6 bin 500 metreküp beton dökümünün 3 hava hattı ile taşımalı olarak devam ettiği baraj projesinde gelecek yılın yarısından itibaren su tutulması başlayacak ve elektrik üretimine geçilecek.

 

Tarihi projede son 4 metre! ile ilgili etiketler Artvin Elektrik Baraj yusufeli barajı devlet su işleri
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.