'Tanker İHA', yakıt ikmali testlerini başarıyla tamamladı!

Uçan akıllı yakıt tankları olarak tanımlayabileceğimiz 'Tanker İHA' (MQ-25 Stingray T-1 Prototipi) ABD Donanması'nda testleri başarıyla tamamladı ve bir F-18 Hornet savaş uçağına havada yakıt ikmali yaptı. Yeni geliştirilen bu teknolojinin savaş ve barış dönemlerinde güç dengelerini tamamen değiştirebileceği öngörülüyor.

Son zamanlarda dünyadaki tüm güç dengelerini değiştirecek kabiliyetleri kazanan İnsansız Hava Araçlarının bambaşka bir fonksiyonu oldu. Artık 'İnsansız Tanker Uçaklar' diğer uçaklara havada yakıt ikmali yapabiliyor.

İLK KEZ BİR İHA'DAN BİR SAVAŞ UÇAĞINA YAKIT İKMALİ YAPILDI

ABD Donanması (NAVY) ve Boeing tarafından geliştirilen 'MQ-25A Stingray' İHA’dan, ilk kez bir savaş uçağına havada yakıt ikmali gerçekleştirildi. Henüz bir prototip olan Tanker İHA, ilk görevini başarıyla tamamladı. 

Boeing tarafından ABD Donanması için geliştirilen MQ-25A Stingray T-1 prototipi; hava yakıt ikmal deposundan (ARS), F/A-18 Hornet savaş uçağına başarıyla yakıt aktarımı gerçekleştirdi. Böylelikle Tanker İHA (İnsansız Hava Aracı) konsepti, önemli bir kazanım sağlamış oldu.

Savunmasanayist.com'un aktardığına göre MQ-25A’nın İkmal deposu ile 2019’daki 2.5 saatlik ilk test uçuşunun başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından icra edilen bu testte, yakıt ikmali için kullanılan hortumun ve drogue’un uzatılması ve geri çekilmesi test edildi. İlaveten bu uçuştan önce, 25 sortilik T1 uçuşu ve dijital modeller kullanılarak kapsamlı havadan yakıt ikmali simülasyonları da gerçekleştirildi.

DENİZ KUVVETLERİNİN OPERASYON MENZİLİ BİR ANDA ARTTI

MQ-25 T1’in, bu yıl içinde bir ABD Donanması gemisinde güverte denemeleri için uçuş testlerine başlayacak. Bu çalışmaların amacı ise deniz kuvvetlerinin operasyon yarıçapının artırılması.

Yetkililerden yapılan açıklamada; bu uçuşun, uçak gemilerine entegrasyon için çok önemli olduğunu ifade edildi. Böylelikle savaş gemilerin menzilleri büyük ölçüde arttırılacaktır.

Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler ve Lockheed Martin F-35C gibi özellikle Deniz Kuvvetlerinde kullanılan savaş uçaklarının muharebe menzilini genişletecek olan MQ-25; Taşıyıcı Tabanlı Hava Yakıt İkmal Sistemi (CBARS) programı kapsamında, yakıt ikmal kabiliyeti sağlamak için geliştirildi.

'Tanker İHA', yakıt ikmali testlerini başarıyla tamamladı!

BOEING YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

2018 yılında Boeing, General Atomics ve Lockheed Martin’i geride bırakarak ilk dört Stingray’i inşa etmek için 805 milyon dolarlık bir sözleşme kazanmıştı.

Nisan 2020’de ise, rakiplerini geride bırakan Boeing, ABD Donanması’ndan üç adet ek MQ-25 İHA üretimi için 84.7 milyon dolarlık bir sözleşme değişikliği alarak, toplam sipariş adedini yediye çıkardı.

 

'Tanker İHA', yakıt ikmali testlerini başarıyla tamamladı! ile ilgili etiketler Savunma sanayi İHA tanker yakıt ikmali
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.