Koronavirüste İstanbul 4. piki yaşıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısından sonra kameraların karşısına geçti ve açıklama yaptı. Koca, tam kapanma olacak mı şeklinde bir soruya "Kabine Toplantısı'nda alternatifli önerileri sunacağız. Bunun dışında Türkiye için 3. pik, İstanbul için 4. piki yaşıyoruz. Sağlık altyapısı açısından ciddi bir sorun olmadığını söyleyebilirim." diye konuştu.

Bakan Koca özetle şunları söyledi:

"Ülkemiz salgın boyunca yaşadığını en zor dönemlerden birini geçirmektedir. Mart ayının başından itibaren vaka sayılarını il il gösteren harita yayınlıyoruz. Bu harita, Türkiye genelinde vakaların arttığını gösteriyor.

İki olumsuz faktör var. Biri zamanla yorulmuş olmamızdır. Diğeri, virüsün mutasyonlarıdır.

Mutasyon ve varyantlar konusunda şans bizden yana gerçekleşmedi. Bilim insanları, Kovid-19'un yaygınlaşmasının nedenini varyantlara bağlıyor.

Türkiye'deki vakaların artışı bunu doğrulamaktadır. Virüsün geçirdiği değişim bazen etkisinin azalmasına da yol açabilir. Vaka artışında etkisi olan varyantlarla mutantların işi zorlaştırdığı bir gerçektir.

Koronavirüste İstanbul 4. piki yaşıyor

ÇOK SAYIDA MUTANT VİRÜS TESPİT ETTİK

Bunlar hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olabilmektedir. Son haftalarda çok sayıda mutant virüs tespit ettik. Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonudur.

Bunun dışında tespit edilen Güney Afrika mutasyonu 11 ilde 85 kişide, Brezilya mutasyonu 9 ilimizde 166 kişide görülmektedir. 

Yeni durum vaka sayılarının yanı sıra hasta yatış oranına da yansıdı.

Sağlık hizmetlerimiz eksiksiz sürmektedir. Yükümüz önünü alamayacağımız şekilde ağırlaşırsa yeni bir düzenlemeye gitmek zorunda kalabiliriz.

AŞININ ETKİSİNİ GÖRDÜK

Aşının etkisini hep birlikte gördük. Kasım ayında yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 69'unu 65 yaş üstü oluştururken, bugün bu oran yüzde 53'lere düştü.

En çok aşılama yapan ülkeler arasındayız. Aşılama ile toplumsal bağışıklığı güçlendireceğiz. Toplam aşılanan kişi sayısı 18 milyon doz aşı yapıldı. İkinci doz aşı olan kişi sayısı 7,5 milyonu bozdu. Türkiye en çok aşı yapan 6. ülkedir.

Koronavirüste İstanbul 4. piki yaşıyor - Resim : 2

65 YAŞ ÜSTÜNDE VAKA SAYISI YARI YARIYA DÜŞMÜŞ DURUMDA

65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının aşı sonrası vaka oranı 65 yaş üstü vatandaşların 1 Ocak itibari ile 17.7 şimdi ise %8.2 Neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Şuana kadar 65 yaş üstü aşılanan oranı 76.4.

Sağlık çalışanlarına baktığımızda toplam vaka içindeki payı 1 Ocak'ta %5.3, sağlık çalışanlarında aşılama oranı %86. Şuan 1.3'e kadar düştü. Bu aşının etkisini gösteren önemli bir bulgu.

Hastanede 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının gösteren tablo Yatanlar içinde %57.4 şuan yarı yarıya düşmüş durumda. Yoğun bakımda yatan vakalar içinde yoğun bakımda yatanların oranı %69.9, sağlık çalışanları ise %1.1'den şuan %0.25'e kadar inmiş durumda.

Entübe vakalar içinde 65 yaş üstü ve sağlık çalışanı oranı ortalama 42 sonra etkisinin olduğunu görüyoruz. O yüzden Ocak ayından itibaren bu oranların düştüğünü göstermek için. 65 yaş üstü oranı %70'ten, sağlık çalışanlarında ise bu oran %1.1 iken şuan %0.15'e indiği görüyoruz.

TAM KAPANMA OLACAK MI?

Aşının 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına özellikle daha erken yapıldığı için, hem hastanede yatış, yoğun bakım ve entübe hastalar boyutunda baktığımızda, belirgin faydalar sağlandığını o yüzden tanınmış olan kişilerin aşı yaptırma konusunda hassasiyet göstermesini rica ediyorum.

Kabine Toplantısı'nda alternatifli önerileri sunacağız. Bunun dışında Türkiye için 3. pik, İstanbul için 4. piki yaşıyoruz. Sağlık altyapısı açısından ciddi bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Yatak doluluk oranı yüzde 56,3 olabiliriz.

RUSYA SEYAHAT KISITLAMASI

Rusya'da mevkidaşımla 2 defa görüşmüştüm. Yakın zamanda heyet göndereceklerini, bazı bölgelerde, Muğla, İzmir Aydın gibi bölgelerde aldığımız tedbirleri görme noktasında incelemeler yapacaklarını belirttiler. O yüzden değerlendirmenin daha rahat yapılacağını söyleyebilirim. Sertifikasyon ve aldığımız tedbirleri gördükleri takdirde daha farklı karar alacaklarını söyleyebilirim.

TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ, İSTANBUL'DA DÖRDÜNCÜ PİKİ YAŞIYORUZ

Bu yaşadığımız Türkiye'de üçüncü İstanbul için dördüncü pik. Vaka sayısının yoğun olduğu, ağır hasta sayımızın artmadığını rakamlardan görüyorsunuz. Şu dönemde sağlık altyapımız açısından ciddi bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim. Yatak doluluk oranlarımızın şu an yüzde 56.3 olduğunu söylemek istiyorum. Servis yatağı doluluk oranında sorunun olmadığını söyleyebilirim. Yoğun bakımlar için ise erişkin yoğun bakım son derece önemli. 47 bin yoğun bakımımızın 32 bini erişkin yoğun bakım olarak kullanılıyor, yüzde 71.3, yüzde 30'a yakın kapasitemizin olduğunu bu da 10 bine yakın ağır hasta anlamına geldiğini ifade etmek istiyorum.

YOĞUN BAKIM ORANI YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE OLAN 5 İL

Bazı illerimizde yer yer birtakım sorunlar yaşadığımız oluyor. Yüzde 80'in üzerinde yoğun bakım doluluğu oran birkaç ilimizi söyleyeyim Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde bu illerimizde. Erişkin yoğun bakım anlamında yüzde 71.3.

PANDEMİNİN TİCARETE DÖNMESİ

DSÖ'nün 2 hafta önce bir toplantısı olmuştu. O toplantıya özellikle basın toplantısına katılımın az olduğu nadir bir toplantıydı. Aşıyla ilgili fikri mülkiyet haklarının çözülmesi gerektiğini ifade ettim. Bütün dünyada üretimin yapılacağı, her ülkede olacaksa fikri mülkiyet haklarının çözülmesiyle erişimin daha kolay olacağını ifade ettim. Onlar da bu sürecin içinde olacaklarını belirtti. Üretme becerisi olan bütün ülkelerde, bunun önünün açılması kanaatindeyim. DSÖ'nün basın toplantısında da özellikle ifade etmiştim.

AŞI TEDARİK SÜRECİ

Aslında erişebileceğimizi düşündüğümüz 3 aşı söz konusuydu. Birincisi Rusya'dan Sputnik aşısı, ikincisi Biontech ve üçüncüsü Çin'de üretilen kullandığımız aşıydı. Hem BionTech ve Sinovac'ın Türkiye'de Faz 3 çalışması yapıldı. Sputnik aşısı Türkiye'de yapılamadı kronojksit yüzünden. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Hem Türkiye'de üretimi hem de erken dönemde verebilecekleri aşı miktarıyla ilgili Rus mevkidaşımla konuşmam oldu. Yakın zamanda az miktarda Sputnik aşısının Türkiye'ye gelebileceğini söyleyebilirim. Bugüne kadar 26 milyon Sinovac aşısı geldi. Toplamda 100 milyonluk bir anlaşma yaptık Çin ile.

Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde yeni aşıların gelebileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar 4,5 milyon doz BionTech aşı geldi. Biz opsiyonel olarak 30 milyona gelecek şekilde anlaşma yapmıştık. Uğur Hoca, Türkiye'ye aşı gönderme konusunda büyük gayret sarf ediyor. 'Haziran ayı için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin' dediler. Hem Mayıs sonu, hem Haziran'da bunu daha arttıralım diye görüşüyoruz. 10 gün içinde de rakamın ne kadar fazla olabileceğini netleştirmiş olacağız. Bizim Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun 30-35 yaşıyla ilgili bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum.

YERLİ AŞI

Yerli aşıda Faz 2 çalışması bitti. 2-3 hafta içerisinde Faz 3 çalışmasına geçilebilir. Eylül ayında Faz 3'ü bitecek olan ve ilk aşımız diğer aşılarında Kasım gibi biteceğini, başarırsa üretime geçileceğini söylemek istiyorum. Sağlık çalışanlarının yüzde 86'sı aşılandı. %14'ü hala tanımlandığı için gidip aşısını yaptırabilir. 65 yaş üstü tanımlandığı halde %76. 4, yani 23.6'ı tanımlandığı halde aşısını yaptırmış durumda değil. Bunun başka çözümü yok. İlaçla ilgili somut bir gelişme dünyada yok ama aşıyla ilgili somut gelişmeler olduğu görülüyor. O yüzden vatandaşlarımız aşı sırası geldiğinde geciktirmeden aşılarını yaptırmalıdır.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN YÜZDE 23.6'SI AŞI OLMADI

65 yaş üstü vatandaşlarımızdan yüzde 23.6'sı zamanı geldiği halde aşısını yaptırmadı. Vatandaşlarımızın, zamanı geldiğinde aşılarını yaptırmasını istiyoruz. Şu an için çözüm aşı ve ilaç. Sinovac aşısının etkinlik oranı yüzde 83,5.

AŞI OLUP SEMPTOM GÖSTEREN VAR MI?

Toplam vakalar içerinde ne kadar etkisinin olduğunu göstermeye çalıştım. Vefatlarla ilgili de sayıların yüksek olmadığını ama sonuçta aşıladığınız grup 60 yaş üstü, ek hastalığı çok olan kişiler. Aşıyı değerlendirme noktasında Bilim Kurulu dosyaları inceliyor. Etkisini önümüzdeki haftalarda açıklanmış olur.

GRİP AŞISI TARTIŞMASINDA SON DURUM

Grip çok gündem oldu. Bir dönem neredeyse 84 milyon vatandaşımızın grip aşısı yaptırması önerildi ve böyle bir kampanya söz konusu oldu. Bizim toplumumuzda bizim kadar maske kullanılmadığı, o yüzden infülenzanın maske kullanımı olduğu için çok düşük olacağını ve vatandaşımızı tedirgin etmeyin demiştim.

YÜZ YÜZE-UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ

Köy okulları, ve ilkokullar açık olduğu için öğretmenlerin aşılanmasına oradan başladık. 2-3 hafta içerisinde ilkokul öğretmenlerimizin aşılanmasını istiyoruz. 8. ve 12. sınıfların sınav günleri belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak açısından eğitimin devam etmesi konusunda genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla ilgili öğretmenlerimizin tanımlayıp, ilkokullar dışında aşılamasını yapmak istiyoruz.

Koronavirüste İstanbul 4. piki yaşıyor ile ilgili etiketler Son dakika Bilim Kurulu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.