Tam 470 milyar liralık borç yapılandırma kapsamına alındı! İşte şartlar

10 milyon kişinin 470 milyar liralık borcunu kapsayan kapsamlı yargı paketinin TBMM’ye gelmesine sayılı günler kaldı. Bu kapsamda detaylar ortaya çıkmaya devam ederken, borçları affa uğrayacak olan vatandaşlar belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yeni yapılandırma paketinin kapsamı oldukça geniş tutuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nun ardından müjdelediği yapılandırma kapsamında bazı vatandaşların borçlarının affa bazı vatandaşlarının borçlarının ise yapılandırmaya tabi tutulacağı öğrenilmişti. Bu kapsamda açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, yapılandırma kapsamına alınacak borç türlerini açıklamıştı. Bugün ise af kapsamına girecek borçlara ilişkin detaylar ortaya çıktı.

Geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği açıklamada; “Bir istisna var o da 2022 için ödenmesi gereken geçici vergiler. Onlar da zaten beyanname verme süresine kadar ödenmezse terkin edildiği için kapsama alınmadı. Ayrıca, davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilafları sonlandırarak ödeme imkânı da getiriyoruz” ifadelerini kullanan Bakan Nebati, tüm kamu borçlarının yapılandırma kapsamına alınacağını duyurmuştu. Affa ilişkin detay vermeyen Bakan Nebati’nin açıklamalarının ardından af kaybı da ortaya çıktı.

AF KAPSAMINDA SINIR 2 BİN TL

Tam 470 milyar liralık borç yapılandırma kapsamına alındı! İşte şartlar

Yeni yapılandırma paketi kapsamında 31 Aralık 2022 tarihinden önceki kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların belirli bir limitin altında kalması halinde silinmesine karar verilmişti. Bu kapsamda 2 bin TL üst sınırı belirlendi. Yaklaşık 10 milyon kişinin 470 milyar liralık borcunu kapsama alan yeni düzenleme ile birden fazla borcu olan vatandaşların durumu da netleşti.

Birden fazla kuruma borcu olan vatandaşların borçlarının toplamının 2 bin TL’nin altında kalması halinde bu borcun silineceği öğrenildi. 2 bin TL’yi aşan borçların ise af değil, yapılandırma kapsamından yararlanabileceği öğrenildi. Başka bir deyişle yeni düzenleme ile birlikte borcun 2 bin TL’ye kadar olan kısmının silinmesi gündemde değil.

TBMM’DEN GEÇMESİ ŞART

Vergi dairesine olan tüm borçların silinmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin yapılandırmasına kadar pek çok detayı bulunan yeni yapılandırma paketi kapsamından yararlanacak olan vatandaşların biraz daha beklemesi gerekiyor. Henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gitmemiş olan yapılandırma paketi kapsamında 48 aya kadar vade ve yüzde 90 borç faizi silinmesi bekleniyor.

TBMM’den geçip, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan yeni yapılandırma paketi kapsamında borcu 2 bin TL’nin altında kalan vatandaşların herhangi bir başvuru yapması da gerekmiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu borçları otomatik olarak silmeyi planlıyor.

Tam 470 milyar liralık borç yapılandırma kapsamına alındı! İşte şartlar ile ilgili etiketler TBMM borç
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.