Taliban'dan kadınlara yönelik yeni hamle: Bir ilki gerçekleştirdiler

Afganistan'da 1996-2001 yılları arasında yönetimi elinde bulundurduğu dönemde kadınlara yönelik sıkı yasaklar getiren Taliban, 2 gün önce Kabil'i ele geçirmesi sonrası verdiği mesajlarla dikkat çektiyor. Kadınlara yönetime katılması çağrısı yapan Taliban'ın bir sözcüsü ilk kez bir kadın muhabire canlı yayında röportaj verdi. Ancak afgan kadınlar verilen mesajlara karşı yeniden sıkı yasaklar getirilmesinden endişe duyuyor.

Taliban'ın Kabil'i ele geçirerek yönetimi eline aldığını açıklaması sonrası özellikle kadınlara verdiği kapsayıcı mesajlar sonrası çarpıcı bir gelişme yaşandı. 1996-2001 yılları arasında rejimin kontrolünü elinde bulundurduğu dönemde kadınlara adeta köle gibi gören Taliban, bir ilke imza attı.

İlk kez bir Taliban sözcüsü bir TV kanalında canlı yayında bir kadın muhabire röportaj verdi. Taliban'ın üst düzel sözcüsü Abdul Haq Hammad, Afganistan'da yayın yapan özel haber kanalı Tolo News'ta bir kadın muhabirin sorularını yanıtladı.

Taliban'dan kadınlara yönelik yeni hamle: Bir ilki gerçekleştirdiler

Taliban'ın bu hamlesi, yönetimi ele geçirmesi sonrası özellikle kadınlara yönelik verdiği ılımlı mesajların bir devamı olarak görülüyor. Ancak Taliban'ın bu hamlelerinin gerçekçi olmadığını belirten çok fazla görüş mevcut.

KADINLAR ENDİŞELİ

Afganistan'da yaşayan kadınlar Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası yeniden sıkı yasaklar getirmesi ve sokak ortasında kırbaç cezası gibi uygulamaların başlamasından endişe duyuyor.

1990'lı yıllarda Taliban'ın şeriat kanunları altında kadınlara ve ve kız çocuklarına sıkı yasaklar getirilmişti.

Kadınların yanında bir erkek olmadan ve saçlarını ve bedenini saklayacak şekilde tamamen örtünmeden evden çıkması, siyasete atılması ya da kamusal alanda konuşması yasaklandı. Sağlık çalışanlarının tamamen erkeklerden oluşması nedeniyle yanında bir erkek olmadan kadınların sağlık hizmetlerine erişmeleri de mümkün değildi.

KADINLARA YÖNETİME KATILMA ÇAĞRISI YAPTILAR

Öte yandan Taliban'ın kültür komisyonu üyesi Enamullah Samangani, kontrollerine geçen Afgan devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Afganistan'da herkes için "af" ilan ettiklerini belirterek kadınları yönetime katılmaya davet etti.

Enamullah Samangani, kadınların kurban olmasını istemediklerini ve yönetimde yer almalarını arzu ettiklerini belirterek "Hükümetin yapısı tam olarak netleşmedi ama tecrübelerimiz doğrultusunda tam bir İslami liderlik olmalı ve tüm taraflar katılmalı." ifadesini kullandı.

"Halkın halihazırda Taliban'ın uymalarını beklediği İslami kuralları bildiğini" vurgulayan Samangani, "Halkımız Müslüman, onları İslam'a zorlamıyoruz." diye konuştu.

Taliban'dan kadınlara yönelik yeni hamle: Bir ilki gerçekleştirdiler ile ilgili etiketler Taliban Kadın muhabir Afganistan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.