Taliban'dan ABD'ye sert uyarı: Bunun sonuçları olur

Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban bölgede kaos rüzgarları estirmeye devam ediyor. Taliban, ülkedeki yabancı birliklerin ülkeden çekilmesine dair ABD'ye sert bir uyarıda bulundu. Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, geri çekilme tarihinin 31 Ağustos'tan ileriye uzatılmasının "sonuçları" olacağını söyledi.

Katar'ın başkenti Doha'da Birleşik Krallık merkezli haber kanalı Sky News'e konuşan ve bugün yayımlanan röportajda Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, geri çekilme tarihinin 31 Ağustos'tan ileriye uzatılmasının "sonuçları" olacağını söyledi. "Bu kırmızı çizgimiz" diyen Şahin, şöyle konuştu: ABD Başkanı (Joe) Biden, 31 Ağustos'ta bütün askeri kuvvetlerinin geri çekileceğini duyurmuştu. Bu sürenin uzatılması, işgalin uzatıldığı anlamına geliyor. Buna hiç gerek yok.

ABD veya Birleşik Krallık tahliye için ek süre talep ederse cevabımız hayır olacak. Bunun sonuçları da olabilir. Erteleme, iki taraf arasında bir şüphenin oluşmasına yol açar. İşgali sürdürmeye niyetlilerse, buna tepki gelir.

Independent Türkçe'nin haberine göre Şahin, Afganistan'dan kaçmak isteyenlerin korktukları için değil maddi kaygılarla hareket ettiğini de öne sürdü:

Sizi temin ederim ki meselenin endişelenmek ya da korkmakla alakası yok. Bu kişiler Batılı ülkelere gitmek istemesi bir tür ekonomi temelli göç. Çünkü Afganistan fakir bir ülke ve halkın yüzde 70'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yani herkes refah bir yaşam için Batılı ülkelere yerleşmek istiyor. Bunun korkmakla ilgisi yok.

İDDİALARIN TAMAMEN YALAN OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR

Şahin, Taliban militanlarının kapı kapı gezerek Eşref Gani hükümeti ve orduyla çalışanları aradığı ve bazı vilayetlerde kız okullarını kapatıldığı yönündeki iddiaların yalan olduğunu öne sürdü:

''Bunların hepsi yalan haber. Sizi temin ederim ki, rakiplerimizin uydurduğu ve gerçeklere dayanmayan birçok iddia mevcut.''

Taliban sözcüsü, ülkedeki kadın haklarının geleceği hakkındaysa şu açıklamayı yaptı:

''Kadınlar hiçbir şey kaybetmeyecek. Ancak başörtüsü takmıyorlarsa başörtüsü olacak. Kadın öğretmenler işbaşı yaptı ve hiçbir şey kaybetmedi. Kadın gazeteciler işlerine devam etti ve hiçbir şey kaybetmedi.''

Şahin, Sky News muhabiri Sally Lockwood'un Afganistan'da yaşamını yitiren yabancı askerlerin ailelerine Taliban'ın bir mesajı olup olmadığı sorusunuysa şöyle yanıtladı:

Onlar ülkemizi işgal etti. Biz ülkenizi işgal etseydik bana ne derdin? Peki ya ben, senin ülkene gelip halkını öldürseydim ne derdin? Bütün insanalrın yeterince fazlasıyla acı çektiğini düşünüyorum. Dökülen kan, yıkım ve her şey… Ama artık geçmişin geçmişte kaldığını söylüyoruz. Geçmiş, tarihimizin bir parçası. Artık geleceğe odaklanmak istiyoruz.

KABİL HAVALİMANI'NDA SİLAH SESLERİ

Öte yandan ülkeden ayrılmak isteyenlerin yığıldığı Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bu sabah silah sesleri duyuldu. Havalimanının kuzey kapısında kimliği belirsiz kişiler, Afgan korumalar ve Batılı güvenlik güçleriyle çatıştı. Alman ordusunun duyurduğu çatışmada, bir Afgan koruma öldü, üç kişi yaralandı.

Taliban'dan ABD'ye sert uyarı: Bunun sonuçları olur ile ilgili etiketler Afganistan Taliban ABD Kabil Havalimanı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.