Taliban Sözcüsü Şahin'den çarpıcı Türkiye mesajı!

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Türkiye'nin bölgede bulunmasını isteyebileceklerini ifade etti. Sözcü Şahin, "Gelecekte yeni bir hükümet kurulduğunda Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Haziran tarihinde NATO liderler zirvesi vesilesiyle görüşmesi öncesi, tüm NATO güçlerinin çekileceği Afganistan'daki Kabil Havaalanı'nın Türkiye askerleri tarafından korunması önerisi gündeme düşmüştü. Bu gelişmeler ardından Taliban'dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

"TÜRKİYE GÜÇLERİNİN DE ÇEKİLMESİ GEREK"

Reuters'e konuşan Katar'daki Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, 2020'de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimiyle vardıkları tüm Amerikalı güçlerin çekilmesi anlaşması uyarınca Türkiye güçlerinin de çekilmesi gerektiğini söyledi.

"AFGANİSTAN'IN TÜRKİYE İLE TARİHİ İLİŞKİLERİ VARDIR"

 "Türkiye son 20 yıldır NATO güçlerinin parçası olduğuna göre 29 Şubat 2020'de ABD ile imzalanan anlaşma temelinde Afganistan'dan çekilmelidir" diyen Şahin, "Yoksa Türkiye büyük bir İslam ülkesidir. Afganistan'ın Türkiye ile tarihi ilişkileri vardır. Gelecekte ülkede yeni bir İslamcı hükümet kurulurken onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz" diye ekledi.

GÜVENLİĞİ TÜRKİYE'NİN SAĞLAYABİLECEĞİ AÇIKLAMASI

Sık sık Taliban saldırılarının hedefi olmasıyla tanınan Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı ile ilgili 7 Mayıs'ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan şartlara göre ABD ile diğer güçler çekildikten sonra güvenliğini Türkiye'nin sağlayabileceği açıklaması gelmişti. Ardından Pentagon Sözcüsü John Kirby, bu konuda Türkiye ile ön görüşmeler yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararına saygı duyduklarını duyurdu. Dün Pentagon'dan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Akar'ın telefon görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada, ikili işbirliği ve bölgesel meselelerin ele alındığı aktarılırken Afganistan'a atıf yapılmadı.

Türk yetkililer, Ankara'nın NATO çekildikten sonra Kabil Havaalanının güvenliğini sağlama teklifini mayıs ayındaki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında getirdiğini belirtti.

HEP BİRLİKTE ÇEKİLME AÇIKLAMASI

Nisandaki NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Anony Blinken, Afganistan'dan müttefikler olarak hep birlikte çekileceklerini açıklamıştı.

ABD'nin mayısta başlayan çekilmesi yarı yarıya tamamlandığından, Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesi kapsamında ülkede bulunan Türkiye'den 500'den fazla asker, en büyük yabancı güç konumunda. Avustralya, geçen ay güvenlik gerekçeleriyle Kabil Büyükelçiliğini kapatmıştı.

Taliban Sözcüsü Şahin'den çarpıcı Türkiye mesajı! ile ilgili etiketler Afganistan Taliban ABD asker biden
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.