Taliban şiddeti artıyor: ABD, Afganistan'dan geri çekilmesini yavaşlatabilir!

NATO'nun çekildiğini gören Taliban, meydanı boş buldu. Geçtiğimiz günlerde ve şu sıralarda Taliban'ın Afganistan'da aralıksız güç ve alan kazanması tüm dünyanın gündeminde. Taliban, şehirleri tek tek almaya devam ediyor. Afgan ordusu mevzileri bırakıp kaçıyor. Halk ise bugün çaresizce silahlanma kararı aldı. Tüm bunlar olurken, unsurlarının %50'si Afganistan'dan çıkmış durumda olan ve 11 Eylül'de tam çekilmeyi gerçekleştirmeyi uman ABD'den açıklama geldi: Böyle giderse çekilme yavaşlayabilir!

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, tam geri çekilme için 11 Eylül tarihin hâlâ geçerli olduğunu, ancak sürecin ilerleme hızının değişebileceğini söyledi.

Pentagon yetkilileri geçen hafta ABD unsurlarının %50'sinin Afganistan'dan çekildiğini söylemişti.

ABD'nin ülkeden çekilmesinin ardından, Türkiye'nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlamada öncü rol oynaması üzerinde anlaşılmıştı.

TALİBAN MEYDANI BOŞ BULDU

Fakat, ABD ve NATO geri kalan birliklerini çekmeye hazırlanırken Afganistan'da şiddet tırmandı.

Tacikistan sınırını ve Kunduz'u işgal eden Taliban, halihazırda birçok ilçeye saldırılarını sürdürmekte. Afganistan'ın %70'ini Taliban kontrol ediyor

Geçen ay boyunca Taliban saldırılarını yoğunlaştırdı ve 30'dan fazla bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Yerel basına göre örgüt, çok sayıda askeri teçhizat da ele geçirdi ve düzinelerce askeri öldürdü, yaraladı veya tutsak olarak aldı.

PENTAGON AÇIKLAMA YAPTI: ŞİDDET ARTARSA ÇEKİLME HIZI DEĞİŞİR

Pentagon sözcüsü, 'Taliban bu saldırıları düzenlemeye ve bölge merkezlerine baskınlar yapmaya devam ettikçe ve hâlâ çok yüksek olan şiddet sürdükçe Afganistan'daki durum değişiyor' dedi ve ekledi:

'Herhangi bir günde veya haftada, çekilmenin hızında veya kapsamı ve ölçeğinde değişiklik yapılması gerekiyorsa, bunu yapma esnekliğini korumak istiyoruz. Her gün sürekli olarak buna bakıyoruz: Sahadaki durum nedir, hangi olanaklara sahibiz, Afganistan'dan çıkmak için hangi ek kaynaklara ihtiyacımız var ve hangi hızda? Bütün bu kararlar tam anlamıyla gerçek zamanlı olarak alınıyor.'

TÜRKİYE'NİN YAKIN DOSTU PAKİSTAN'IN POZİSYONU İSE ŞÜPHELİ

Afgan yetkililer uzun zamandır Pakistan'ı Taliban'ı desteklemekle suçluyor. Ülkenin işbirliği, ABD'nin geri çekilme hedefleri açısından kritik olarak görülüyor.

Khan, yakın zamanda, CIA'in Pakistan'dan, El Kaide, IŞİD veya Taliban'a karşı sınır ötesi operasyonlar yürütmesine 'kesinlikle izin vermeyeceğini' söylemişti.

 

Taliban şiddeti artıyor: ABD, Afganistan'dan geri çekilmesini yavaşlatabilir! ile ilgili etiketler Afganistan Pentagon ABD çekilme yavaşlayabilir
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.