Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu!

Taliban'ın asla işgal edemediği Penşçir'deki direnişçiler, saldırıya geçerek 3 ilçeyi Taliban'dan kurtarmışlardı. Pençşir'in Aslanı lakaplı Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud ve Raşid Dostum'un oğlu Yar Dostum birleşerek Kuzey İttifakı (Ulusal Direniş Cehpesi) ismiyle bir direniş başlattı. Şu anki yasal Cumhurbaşakanı Emrullah Salih, Eşref Gani'nin eski yardımcısı da liderliğe eşlik ediyor. Afgan Özel Kuvvetleri de katılmıştı. Yar Mesud'un Kara Harp Okulu Mezunu bir teğmen olduğu öğrenildi!

Herkes Afganistan için umudunu kesip Taliban ile nasıl bir iletişim oluşturulması gerektiğini tartışırken, Kabil'in kuzeyinde bulunan ve tarihin her döneminde direnmesiyle ün salmış bir vadiden tüm dünyanın gözlerini bölgeye çeviren haberler gelmeye başladı. 

Pençşir Vadisi isimli bu vadide daha önce Sovyetlere ve Taliban'a karşı savaş kazanmış iki komutan, Ahmed Şah Mesud ve Raşid Dostum'un oğulları Ahmed Mesud ve Yar Dostum, özgür bir Afganistan için Kuzey İttifakı ismiyle bir direniş başlattı. 

KARA HARP OKULU MEZUNU ANTİ-TALİBAN DİRENİŞİ KOMUTANI

Yar Dostum, Türkiye'deki Kara Harp Okulu'ndan teğmen rütbesiyle mezun olmuş bir isim. 

Kara Harp Okulu'nda düzenlenen törende Babası Mareşal Raşid Dostum'un elinden bizzat diplomasını alırkenki görüntüleri duygulandırdı. 

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu!

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu! - Resim : 2

Direnişin simge komutanlarından diğeri olan Ahmed Mesud'un babası ise efsane komutan 'Pençşir'in Aslanı' Ahmed Şah Mesud. Aşağıdaki resimde oğul (solda) ve baba (sağda) görülebiliyor.

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu! - Resim : 3

UDC'NİN DIŞ İLİŞKİLER SORUMLUSU WASHINGTON'A GİTTİ

Taliban karşı tek direnen grup olan Ulusal Direniş Cephesi’nin dış ilişkiler sorumlusu Ali Nazary, Washington’a giderek ABD Başkanı Biden’dan lojistik destek ve silah talep edecek.

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu! - Resim : 4

Daily Mail'in haberine göre, Ulusal Direniş Cephesi, Taliban’a karşı saldırı için ABD’den ateş gücü isteyecek.

RAKİP KOMUTANLARIN OĞULLARI BİRLEŞTİ 

Geçmişte farklı cephelerde bulunan iki ünlü Afgan komutanın oğulları Taliban’a karşı direniş başlattı.

ABD ve Rusya başta olmak üzere yabancı ülkelerden silah isteyen direniş güçleri, ‘ülkenin geleceği Taliban ile olmaz’ şeklinde bir duyuru yayınladı.

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu! - Resim : 5

Ülkede Taliban’a karşı ‘Kuzey İttifakı’ olarak anılan yeni bir direniş hareketi başladı. Hareket, geçmişte birbirlerine rakip olmuş iki ünlü komutanın oğullarını bir araya getirmesiyle ayrı bir öneme sahip.

Hareketin lider kadrosunda; Afgan-Sovyet savaşının ünlü komutanlarından ve daha sonra Taliban ile El Kaide’ye karşı mücadelede adını duyuran Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ve Özbek asıllı Raşid Dostum’un oğlu Yar Dostum yer alıyor.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin kaçışı sonrası yasal olarak kendini ülkenin yeni lideri ilan eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih de direnişe öncülük ediyor.

3 İLÇEYİ TALİBAN'DAN KURTARMAYI BAŞARMIŞLARDI

15 Ağustos’ta başkent Kabil’den ayrılan Emrullah Salih, Pençşir eyaletinde Ahmed Mesud ile bir araya gelerek yeni Afganistan direniş ordusunu toplamaya başladı.

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu! - Resim : 6

Taliban karşıtı ittifakın, yaklaşık 10 bin savaşçısı bulunuyor. Kuzey İttifakı ile Taliban Taliban ilk çatışma, geçen cuma günü Pencşir’e komşu Pervan eyaletine bağlı Çarikar kasabasında yaşandı. Bu çatışmada kontrol sağlandıktan sonra saldırıya geçilerek diğer ilçeler kurtarıldı.

KARA HARP OKULU MEZUNU TEĞMEN

Direnişin bu ilk zaferinin ardından, Dostum kuvvetlerinin de bölgeye intikal ettiği bildirildi.

Rus İnterfaks ajansı, Özbekistan’da bulunan Dostum’un oğlu Yar Dostum’un yaklaşık 3 bin savaşçıyla Pencşir’e geldiğini yazdı.

Türkiye’de Kara Harp Okulu’nda eğitim gören Yar Dostum, “teğmen” rütbesiyle mezun olmuştu. Taliban ile ikinci ciddi çatışma ise kuzeydeki Balgan eyaletinde yaşandı. Burada da Pul-Hesar kasabasındaki Taliban unsurları püskürtüldü.

MÜZAKERELER SONUÇ VERMEDİ

Öte yandan Taliban, iki yenilgi alması sonrası direniş ile görüşme masasına oturdu. Rus kaynaklara göre Taliban, Salih ve Mesud’a, silah bırakmaları ve Pencşir’e teslim etmeleri karşılığında can güvenliği sözü verdi.

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu! - Resim : 7

Direnişin ise bunu reddettiği bildirildi. Direniş komutanlığı, başta ABD ve Rusya olmak üzere tüm dünyaya, “Bize asker değil, Taliban ile savaşmamız için silah verin” çağrısında bulundu.

ABD ORADAN ÇIKMADAN TALİBAN'IN AYAĞINA BASMAYACAK

ABD’nin direnişin destek çağrısına ne yanıt vereceği henüz bilinmiyor.

Ancak askeri uzmanlar, ABD’nin Kabil’den çekilmeyi tamamlamadan direnişe destek vermesinin söz konusu olmayacağını belirtiyor. Rusya’nın ise bu çağrıya olumsuz yanıt vereceği tahmin ediliyor. Zira Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Afganistan’da Taliban gerçeği artık kabul edilmeli. Afganistan’ın parçalanmasına yol açacak adımlardan kaçınılmalı” açıklamasında bulunmuştu.

 

Taliban ile savaşan direnişçilerin komutanı Kara Harp Okulu mezunu! ile ilgili etiketler Afganistan Taliban yar mesud Kara Harp Okulu ahmed mesud direniş kuzey ittifakı ulusal direniş cephesi pençşir
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.