Taksi plakalarında sert yükseliş, büyük düşüş!

Uber davasının sonuçlanacağına ilişkin beklenti nedeniyle İstanbul'daki taksi plakalarından sert yükselişler olmuştu. 1.7 milyon liraya kadar yükselen plaka devir fiyatları mahkemenin ertelenmesi ile birlikte hızla düştü. Bir günlük fiyat farkı yaklaşık 150 bin liraya ulaştı.

Uber’in Türkiye’de yasaklanmasına ilişkin davanın öncesinde İstanbul'daki taksi plakalarında yüzde 30’a varan değerlenme yaşanmıştı. 

GALERİ KOMİSYONLARI TEK PLAKA İÇİN 200 BİN LİRA

Dava öncesinde yaklaşık 1.3 milyon lira civarında el değiştiren taksi plakalarının fiyatları dava günü son yılların en yüksek seviyesi olan 1.675.000 liraya kadar çıktı.

İstanbul’da bulunan bazı galericiler plaka satışındaki komisyonlarını 200 bin lira olarak belirledi ve 1.475.000 liradan aldıkları plakaları 1.675.000 liradan satışa sundu.

Ancak Uber davasına ilişkin bilirkişi heyeti raporunun mahkemeye ulaşmaması nedeniyle dava 3 Temmuz 2019 tarihine ertelendi.

Taksi camiası için olumsuz olan bu gelişme nedeniyle taksi plakaları saatler içinde değer kaybetmeye başladı ve 100 bin liranın üzerinde düşüşler yaşandı.

PLAKA SATIŞINDAN YÜZDE 3 VERGİ

Taksi plakaları satılırken, satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında vergi kesintisi yapılıyor. Geçtiğimiz gün plaka alan bir kişi 1.675.000 lira ödeme yaptıysa yüzde 3 oranında vergisi 50 bin 250 lira olarak çıkıyor. Plakayı alan kişi toplamda 1.725.000 lira ödemiş oluyor.

SATILIK PLAKA 1.7 MİLYON TL KİRALIK PLAKA 7 BİN LİRA

Son zamanlarda Uber ve korsan taşımacılık gibi nedenlerden dolayı taksilerin kazançları düşüşe geçti. Takside kullanılan araçların fiyatlarının artması (yaklaşık 110 bin lira), 6 yılda bir değiştirme zorunluluğu, trafik sigortası primlerinin yüksekliği, bakım ve parça fiyatlarının yükselmesi de kar marjını düşürdü. 6 yıl sonunda değiştirilen araçlar ise ancak 15-20 bin lira gibi fiyatlardan satılırken bu araçlar için vergiden düşme imkanı da bulunmuyor.

1.7 milyon liraya yaklaşan fiyatlardan plaka satan galericiler araçları maksimum 7-7 bin 500 lira fiyattan kiralayabiliyor. Yapılan yatırımın geri alınması ise yaklaşık 10-15 yılı buluyor.

Genellikle gurbetçilerin tercih ettiği taksi plakaları bu nedenlerle günden güne yatırım aracı olmaktan çıkıyor.

Taksi plakalarında sert yükseliş, büyük düşüş! ile ilgili etiketler Taksi UBER
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.