Tahliye edilen 21 sanık için yakalama kararı çıkartıldı

FETÖ''nün 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları için yargılanıp, karar duruşmasının ardından tahliye edilen 21 kişi hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı. Tahliye kararlarına Cumhuriyet Savcısı ile Cumhurbaşkanlığı avukatları bir üst mahkemede itirazda bulunmuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle yeniden yargılanan 24 sanıkla ilgili dava Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden görülmüştü.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Aralık 2020 tarihinde yapılan yeniden yargılama sonucunda sanıklar, 12 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

Mahkeme verdiği bu hapis cezaları ile birlikte 21 sanık hakkında da ikinci temyiz sürecini tutuksuz, adli kontrol tedbirleriyle geçirmesi yönünde karar verdi.

Cumhuriyet Savcısı Murat Yıldırım ve Cumhurbaşkanlığı avukatları mahkemenin bu kararına bir üst mahkemede itiraz etti. Üst mahkeme, tahliye kararını “Sanıkların kaçabileceği yönündeki kuvvetli şüphe, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı ve tutukluluk tedbirinin ölçülülüğü" gerekçesiyle bu akşam kaldırdı. 21 sanık hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdi.

MAHKEME İLK KARARINDA MÜEBBET HAPİS CEZASI VERMİŞTİ

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Kasım 2017'de açıkladığı ilk kararında, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle sanıklardan 8'i hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetmişti.

Mahkeme heyeti 20 sanık hakkında da "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan da ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Ancak mahkeme, yargılama sırasında gözlemlenen tutum ve davranışlarını dikkate alarak sanıkların cezasını müebbet hapis cezasına indirmişti.

YARGITAY'IN BOZMA KARARIYLA CEZALAR 12 YIL 6 AYA İNDİRİLDİ

Bu kararları temyiz üzerine görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 sanıktan 4'ü hakkındaki kararı onamıştı. Ancak yargıtay davayı 24 sanık yönünden “Anayasa'yı ihlal suçundan" verilen hükmü bozarak, atılı suça "yardım eden" sıfatıyla katıldıkları değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yapılan yargılamada, sanıklar hakkında Yargıtay'ın bozma ilamı doğrultusunda 12 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezasına hükmetti.

Sanıklardan 21'i hakkında ise ikinci temyiz sürecini adli kontrol tedbirleriyle, tutuksuz geçirmeleri yönünde kararı verdi. Karara yapılan itiraz sonucu 21 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Tahliye edilen 21 sanık için yakalama kararı çıkartıldı ile ilgili etiketler Sabiha Gökçen Havalimanı FETÖ Yargıtay mahkeme ağır ceza
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.