Suudilerin hacklediği Jeff Bezos'tan Kaşıkçı paylaşımı!

Amazon ve Washington Post'un sahibi olan Jeff Bezos bu sabah Cemal Kaşıkçı anıt mezarı önünde geçtiğimiz yıl çektirdiği fotoğrafı paylaştı. Bezos, #Jamal etiketi ile paylaştığı mesajda başkaca bir yorum yapmadı. Bezos'un bu paylaşımı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan siber saldırıyı akıllara getirdi. Bezos'un telefonuna gelen Prens Selman'la ilgili bir mesajın ardından yüklü miktarda verinin çalındığı belirlenmişti. Bu konuda BM uzmanları soruşturma talep etmişti.

Dünyanın en zengin isimleri arasında bulunan Jeff Bezos, bu sabah Twitter hesabından iki yıl önce Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice katledile gazeteci Cemal Kaşıkçı için geçtiğimiz yıl düzenlenen anma töreninden bir fotoğraf paylaştı.

Bezos, sahibi olduğu Washington Post gazetesinde köşe yazarı olarak çalışan Cemal Kaşıkçı'nın ölümünün ilk yıldönümünde geçtiğimiz yıl İstanbul'da düzenlenen anma törenine katılmıştı.

Bezos, Kaşıkçı'nın mezarı başında yapılan tören sırasında çekilen bir fotoğrafı "Jamal" etiketiyle takipçileri ile paylaştı.

Bezos paylaştığı fotoğraf karesinde Kaşıkçı'nın mezar taşına dokunurken görünüyor. Yanın da ise Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz bulunuyor.

Suudilerin hacklediği Jeff Bezos'tan Kaşıkçı paylaşımı!

SUUDİ SİBER SALDIRISI ORTAYA ÇIKMIŞTI

Paylaşımın zamanı ise dikkat çekti.

Önceki gün Jeff Bezos’un cep telefonundaki bilgilerin Suudi Arabistan tarafından çalındığı bilgisi gündeme düşmüştü.

Siber saldırıya ilişkin olarak da Birleşmiş Milletler’den ABD’ye derhal olayın soruşturulması çağrısı yapılmıştı.

BEZOS'UN TELEFONUNA SELMANLI SALDIRI

İngiliz Guardian gazetesi, Jeff Bezos’un cep telefonuna, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından kendisine Whatsapp üzerinden bir dosyanın gönderilmesinin ardından sızıldığı ve Bezos’un Washington Post’ta çalışan ve İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinden aylar önce hedef alındığını ileri sürmüştü.

Haberin ardından Birleşmiş Milletler uzmanları yazılı bir açıklama ile konuya açıklık getirdi. Açıklamada "Suudi Arabistan’ın Suudi yönetimine yönelik eleştirileriyle bilinen Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini soruşturması ve sorumluları cezalandırması gerektiği bir dönemde, Washington Post’un sahibi olan Bezos’u doğrudan hedef alarak kendisine ve şirketine karşı gizli bir siber kampanya başlatmıştır” ifadesi kullanıldı.

BM UZMANLARI İNCELEDİ

Birleşmiş Milletler uzmanları, özel raportörlerin kendilerine ilettiği Jeff Bezos’un cep telefonuna ilişkin dijital adli tıp analizini detaylı bir şekilde inceledi. Uzmanlara göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Whatsapp hesabından bir görüntünün Bezos’un cep telefonuna gelmesiyle birlikte telefonda anormal değişiklikler meydana geldi ve bunu takip eden aylarda cep telefonundan yüklü miktarda veri çekildi.

Birleşmiş Milletler özel raportörleri Agnes Callamard ve David Kaye, 2018 yılında Bezos’a yönelik siber saldırıda Suudi Veliaht Prensi’nin olası rolü olduğuna ilişkin bilgileri olduğunu ifade etti. Suudi yetkililerse iddialar için “gülünç” değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan El Suud, Çarşamba günü Reuters haber ajansına Davos’ta verdiği röportajda “Veliaht Prens’in Jeff Bezos’un telefonuna sızacağı fikri aptalca” demişti.

Bezos’un güvenlik şefi siber saldırıda Suudi bağlantısı iddiasını geçen yıl gündeme getirdi. Birleşmiş Milletler uzmanlarının bu tespitinin ardında, Jeff Bezos için çalışan siber güvenlik uzmanlarının yürüttüğü soruşturma da elde edilen bulgular da yer alıyor.

PRENS SELMAN GÖNDERDİ

Jeff Bezos’un güvenlik danışmanları, Bezos’un cep telefonuna 2018 yılında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından gönderilen bir görüntü dosyası aracılığıyla sızıldığı sonucuna ulaşmıştı.

Jeff Bezos’un güvenlik danışmanı Gavin de Becker, 2019 yılı Mart ayında Daily Beast adlı internet sitesi için kaleme aldığı yazıda, Suudi hükümetinin Bezos’un cep telefonuna sızdığını ve Bezos’un ilişkisinin olduğu eski sunucu Lauren Sanches ile mesajlaşmalarını ABD’nin bulvar gazetelerinden National Enquirer’a sızdırdığını söylemişti.

Bu yazıdan bir ay önce Jeff Bezos, National Enquirer’’ın sahibi olan medya patronu David Pecker’ı kendisine şantaj yapmakla itham etmişti.

SUUDİ BAKANA GÖRE İDDİALAR “PEMBE DİZİ GİBİ”

National Enquirer’ın yayıncısı olan medya şirketi AMI ve Washington Post’un sahibi Jeff Bezos arasında şantaj suçlamaları üzerinden yaşanan gerilimde Suudi Arabistan’ın rolünün olduğu ileri sürülmüştü.

Dönemin Suudi Dışişleri Bakanı Adil El Cübeyir ise CBS kanalına verdiği röportajda iddialar için “kulağa pembe dizi gibi geliyor” demişti.

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.